Dalíkovo svědectví vyvolalo rozruch na Slovensku. Kvůli Ficovi

Rozhovor lobbisty Marka Dalíka, který pro magazín Neovlivní.cz před svým nástupem do vězení popsal zákulisí obchodu s transportéry Pandur, začala obšírně rozebírat i slovenská média. Dalík totiž jako jednu z klíčových postav transakce označil místní lobbistické eso Miroslava Výboha. Jinak také osobního přítele slovenského premiéra Roberta Fica.

Marek Dalík si ve znojemské věznici odpykává čtyřletý trest, protože si podle soudu řekl rakouským zbrojařům z firmy Steyr o půl miliardový úplatek v souvislosti s kontraktem na dodávku obrněných transportérů pro českou armádu. Někdejší Topolánkův stín ale ve svém jediném rozhovoru po rozsudku prohlásil, že nešlo o korupci, ale o obří provizní smlouvu.

A získat ji podle Dalíka chtěl někdejší zbrojař a vlivný zákulisní hráč slovenského byznysu a politiky Miroslav Výboh. “Výboh chtěl získat zastupování celého toho velkého kontraktu, to bylo jeho hlavním cílem,” řekl Dalík.

Slovenská média převzala z rozhovoru právě pasáž, která se týká Výboha. A to kvůli jeho přátelství se současným slovenským premiérem Robertem Ficem. Výboha slovenští investigativní novináři v nedávné anketě pro Denník N zařadili do pětice klíčových postav, které na Slovensku hrají nejvýznamnější roli při ovlivňování veřejných rozhodnutí.

trend“Českou kauzu Pandur, jejíž trestněprávní podstatou je žádost o úplatek 18 milionů eur, bychom už mohli hodit za hlavu. Kdyby ale nepřinášela podezření z korupce do nejtěsnější blízkosti slovenského premiéra,” poznamenal nyní Peter Schutz, komentátor deníku SME.

Všímá si také rozdílného přístupu české a rakouské justice k případu. České soudy Dalíka odsoudily, rakouská justice naopak ve stejném případu Miroslava Výboha zprostila obvinění a důkazy označila jako nedostatečné. “Skutečnost, že na Výboha pohlížíme jako na nevinného, nijak nemění ani fakt, že stejný typ důkazů – nepřímé svědecké výpovědi – dostal na čtyři roky do vězení jiného účastníka kauzy, Dalíka,” napsal Schutz v komentáři listu SME.
Výboh, Dalík, slovenská média

Investigativní reportérka slovenského časopisu Trend Zuzana Petková pak připomíná, že média sledují Výboha právě kvůli jeho vztahu s premiérem Ficem. “Výboh je považovaný za nejbližšího člověka premiéra Roberta Fica, proto novináři sledují každý, byť i třeba jen malý posun v korupční kauze Pandur,” uvedla Petková.

Dalíkův rozhovor může Výbohovi přinést stejné komplikace jako na české straně například nejbližšímu spolupracovníkovi prezidenta Miloše Zemana, podnikateli Martinovi Nejedlému. Jeho roli, o níž Dalík nově promluvil, totiž nyní zkoumá česká policie. Popsali jsme obšírně v této zprávě».

A o Výboha se už před lety zajímala rakouská prokuratura. Novinářka Petková upozorňuje, že rakouská policie může vyšetřování znovu obnovit, pokud se objeví nové skutečnosti: “Rakouská prokuratura ale zatím nekomentovala, jestli na základě vyjádření Dalíka pro Neovlivní.cz bude dál jednat,” dodala Petková.

Premiér Fico v minulosti potvrdil, že Výboh je jeho přítelem. “Vyhrazuji si právo na soukromá přátelská setkání s lidmi, s nimiž se cítím příjemně,” prohlásil před časem slovenský premiér. vybohcas

Nicméně striktně popřel, že by měl cokoli společného s českou kauzou Pandur: “Absolutně se proti tomu ohrazuji.”

Dodal, že nákupy zbrojní techniky pro českou armádu byly výlučně českou záležitostí. “Kdybychom na Slovensku rozhodovali o nákupu vojenské techniky, ani já bych si nenechal od nějakého jiného premiéra či představitele jiného státu o tom mluvit,” citovala jej slovenská média.