Karel Srba po letech promluvil: o financování ČSSD i krabici s miliony

Bývalý generální sekretář ministra zahraničí a agent vojenské rozvědky Karel Srba si odseděl osm let ve vězení za objednání vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Šest let už je na svobodě a znovu promluvil. O financování tajné služby či sociální demokracie, kterou tehdy řídil dnešní prezident Miloš Zeman. A také o legendární krabici od bot, do níž mu jeho otec údajně nastřádal miliony.

Karel Srba dnes žije ve Stochově u Kladna. Rozhovor s ním vznikl v rámci natáčení prvního dílu investigativního pořadu portálu Seznam Zvláštní vyšetřování. Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík se v něm zaměřili na rozkrývání dosud nevysvětlené záhady ztracených stamilionů na tehdejším ministerstvu zahraničí. Šlo o peníze ze zakázek resortu a finančních operací spojených s diplomatickou poštou.

Právě kvůli zmiňované usedlosti ve Stochově se o Srbu kdysi začali zajímat novináři. Bylo totiž zřejmé, že jeho životní náklady a investice do nemovitostí převyšují legální příjmy státního úředníka. Srbova matka tehdy přišla s legendou, že její zesnulý manžel celý život střádal peníze do krabice od bot, v níž pak po jeho smrti našli miliony.

Srba dodnes trvá na tom, že přesně takto přišel k majetku. “Samozřejmě. Otec dělal velké obchodní věci,” zní jedna z jeho nynějších odpovědí. Na další otázku po chvíli doplňuje: “Můj otec se svého času účastnil podnikání, kdy využíval své konexe a možnosti.” O jaké obchody přesně šlo, to už neříká.

Karel Srba promluvil pro Zvláštní vyšetřování na Seznam.cz

Karel Srba promluvil pro Zvláštní vyšetřování na Seznam.cz

 Zatímco případ nájemné vraždy několik soudů označilo za důkazně zcela jasný a Karla Srbu a spol. soudci poslali za mříže, druhá část příběhu zůstala nevyjasněná. Kam zmizely černé peníze, které za Srbovy éry na ministerstvu zahraničí vygenerovaly “cinklé” zakázky? Kdo se o ně dělil?

Karel Srba dnes naznačuje, že tehdy šlo v celém příběhu kromě peněz pro rozvědku o partajní pokladnu. Srba patřil do “šloufovského křídla” v ČSSD, ostatně byl to právě tehdejší Zemanův poradce Miroslav Šlouf, kdo ho coby agenta vojenské rozvědky dostal do křesla mocného sekretáře diplomacie.

“Šlo tam nejen o financování ČSSD, ale i o financování peněženek některých členů ČSSD,” prohlásil Srba. I tentokrát si ale detaily nechal pro sebe. Dodal pouze, že překážel tehdejšímu ministrovi obrany Jaroslavu Tvrdíkovi, pod kterého vojenská rozvědka spadala. A také místopředsedovi strany Stanislavu Grossovi, který se “šloufovským křídlem” vedl dlouholetý vnitrostranický souboj.

Gross loni zemřel a Tvrdík o minulosti mluvit nechce. “Omlouvám se, ale nemám žádný důvod se vracet k tehdejším časům,” odmítl prostřednictvím sms zprávy žádost o schůzku ohledně Srbovy aféry.

Vyšetřování ztracených milionů se na rozdíl od kauzy nájemné vraždy vleklo roky. Zčásti jej v roce 2013 zastavila amnestie bývalého prezidenta Václava Klause. V jiné větvi případu pak vrchní soud v Praze zase rozhodl, že nelze dokázat, z jaké konkrétní trestné činnosti měly peníze zabavené u Srby pocházet. A tak mu obsah “krabice od bot” vrátil na účet.

Peníze ze zakázek a transakcí krytých tehdejší diplomacií jsou tedy stále v oběhu. V pořadu Zvláštní vyšetřování navíc promluvil i Karel Rziepel alias Citron, kterého si Srbova skupina na vraždu Sabiny Slonkové před lety najala. Citron dnes tvrdí, že žije v Itálii a pravidelně dostává hotovost za to, aby se do Česka nevracel.

“Už když jsem sem jel, tak je jasný, že jsem nejel s holou p….í. Jeden člověk mi řekl, abych držel hubu a ztratil se z Česka. Je to skvělý, nemusím nic dělat a peněz mám dost,” prohlásil v hodinovém telefonickém hovoru, reportéři se s ním zkontaktovali přes Facebook.

Osobní setkání Rziepel odmítl, stejně tak nechtěl prozradit jméno člověka, který mu podle jeho slov peníze vozí: “Vlivnej je, to jo. Určitě ho znáte. A jasně, že to souvisí s tím případem. S čím jiným?”

Do kterých kapes tedy proudily stovky milionů z utajených transakcí? A o jaké obchody šlo? O tom budou další díly Zvláštního vyšetřování na Seznam.cz.