Vize platit Čapí hnízdo z dotací vznikla v Agrofertu

Vicepremiér Andrej Babiš během středečního projevu ve sněmovně – zjevně nechtěně – poskytl další nové informace policii i evropskému úřadu pro boj s podvody, které vyšetřují dotaci pro luxusní resort Čapí hnízdo. Ministr financí a druhý nejbohatší Čech přitom veřejně přiznal, že bez dotací by se stavba farmy jeho firmě nikdy nevyplatila.

Miliardář, vicepremiér a šéf ANO před poslanci mluvil přesně hodinu a půl a řekl toho hodně (online přenos Neovlivní tady »). Z detailního rozboru jeho slov ovšem vyplynuly hned čtyři nové odpovědi na otázky, které jsou pro vyřešení případu podezřelé mnohamilionové dotace klíčové.

1. Kde vznikla dotační konstrukce, že farmu zaplatí eurofondy?

Ministr financí během devadesátiminutového monologu prohlásil, že reálné obrysy Čapímu hnízdo dodal jeho Agrofert. Zopakoval, že šlo o jeho nápad z fronty na kozy v pražské ZOO. Protože mu však ekonomové z jeho koncernu spočítali, že projekt finančně nevychází, vymysleli to v Agrofertu jinak. Že by mohly problém vyřešit dotace z unijních a veřejných peněz.

“Farmu měla postavit společnost Imoba ze skupiny Agrofert a pronajímat ji. Záměr však ekonomicky nevycházel. Následně Imoba jako alternativu zvažovala postavit kongresové centrum pro skupinu Agrofert. Ani tento záměr ekonomicky nevycházel,” odhalil Babiš.

Nakonec model financování navrhla jeho spolupracovnice na veřejné dotace: “Specialistka na evropské fondy přišla v roce 2007 s návrhem nového projektu otevřeného pro veřejnost, multifunkční kongresový areál Farma Čapí hnízdo. Tento projekt, který se kvalifikoval pro dotaci, byl ekonomicky návratný”.

Rekapitulace: dotační program, z nějž farma nakonec získala přes padesát milionů, byl určen malým podnikům. A model, jak se má “projekt kvalifikovat pro dotaci” vznikl podle Babišova veřejného přiznání po debatách v miliardovém koncernu Agrofert.

2. Již třetí verze o investorovi farmy – je finální?

Středeční projev přinesl další zvrat v ministrových tvrzeních, kdo a jak farmu stavěl a v jaké roli byl sám Babiš a jeho Agrofert.

Ještě předminulou neděli Andrej Babiš v televizi Prima divákům přednesl verzi o utajeném investorovi, který Farmu Čapí hnízdo vlastnil. Doslova řekl: “Faktem je, že tam přišel investor, který si nepřál být jmenován a bylo to akceptováno.”

Byla to už druhá varianta. V té první v roce 2013 o majitelích novinářům řekl toto: “Půjčil jsem té společnosti přes 400 milionů na stavbu farmy, ale jméno majitele neznám… Nevím to z hlavy, farmu mají myslím nějací advokáti.”

A jaká je nejnovější, středeční verze? Babiš přiznal, že investorem byl on sám. Dal příbuzným peníze na odkup firmy, která Čapí hnízdo vlastnila. Celkem šlo o 2,38 milionu korun. “Rozhodl jsem se, že dám rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt zrealizovala,” řekl ve sněmovně.

3. Čemu se věnovaly Babišovy děti v době dotace pro Čapí hnízdo?

“Moje dcery jezdí od dětství na koni,” zdůvodnil Babiš ve sněmovně angažmá svých dětí v příběhu.

Jeho vlastní citáty z doby, kdy dva starší potomci měly na farmě působit, nicméně popisují jejich reálné aktivity a zájmy odlišně.

Starší syn totiž v době budování Čapího hnízda létal coby pilot po světě, starší dcera se v Bratislavě věnovala svým dětem. O byznys podle samotného Babiše nejevily děti zájem. “Bylo by to určitě fajn, ale syn je pilot, starší dcera má děti a ty z druhého manželství jsou ještě moc malé,” řekl Babiš v říjnu 2012 na otázku reportéra serveru iDnes, zda jeho děti nechtějí pracovat pro Agrofert.

O rok později slovenský magazín Život.Čas.sk s odvoláním na Babiše napsal: “Dvě děti z prvního manželství se vydaly vlastní cestou. Syn je pilot, dcera Adriana má už v Bratislavě rodinu, otec Andrej chválí hlavně její cukrářské umění.”

Další dva “majitelé” Čapího hnízda v dotační éře 2008-2013, syn a dcera z druhého Babišova svazku byli v té době malí a jejich podíl, skrytý za anonymními akciemi, podle ministrovi verze spravoval bratr jeho partnerky Moniky.

4. Proč ukryl děti za anonymní akcie a proč je teď vydal úřadům?

Formálně Čapí hnízdo nejdřív patřilo do holdingu Agrofert. Dnes mu opět patří. Během pětileté přestávky, kdy farma dostala milionovou dotaci, jej podle středečního prohlášení Andreje Babiše vlastnily právě jeho děti.

Na takto vlastněné společnosti lze ovšem pohlížet jako “na vzájemně propojené”. Vyplynulo to z rozsudku Evropského soudního dvora z února 2014. Soudci v něm totiž jako podmínku propojení výslovně zmiňují jak příbuzenské vztahy, tak i možnost jedné firmy uplatňovat vliv v té druhé. V případě Čapího hnízda platí obojí – s ohledem na fakt, že Agrofert ručil za úvěr pro farmu a následně kvůli ekonomickým potížím celý podnik převzal.

Andrej Babiš ani ve středu srozumitelně nevysvětlil důvod, proč majitel Čapího hnízda byl jen jednou skrytý za anonymní akcie, právě a přesně v dotační lhůtě pro malé a střední podniky. Nejnověji tvrdí, že utajením chtěl ochránit své děti.

Před jakým ohrožením, není jasné. V době udělení dotace a utajených majitelů “malé firmy Čapí hnízdo” se Andrej Babiš pravidelně umisťoval v žebříčku miliardářů a tudíž i o jeho rodině se vědělo, že je bohatá. Nikdy však nebyla terčem veřejného zájmu. První doložené útoky na jeho rodinu se objevily teprve nedávno, poté, co sám vstoupil do politiky a začal propagovat svou tvář.

Zatímco v době, kdy farma čerpala dotace, chtěl podle svých slov “rodinu chránit” před neznámou hrozbou, nyní své děti a příbuzné do příběhu jmenovitě zapojil – paradoxně v okamžiku, kdy lidem, které jmenoval, reálně hrozí řada nepříjemností. Babiš své děti vystavil jak vyšetřování ze strany české policie, tak i evropského úřadu pro boj proti podvodům.

Jen na Neovlivní.cz:
Německá europoslankyně Inge Grässle. © foto Evropska unie Šéfka Výboru rozpočtové kontroly Evropského parlamentu Ingeborg Grässle se ostře pustila do českého ministra financí. Prohlásila, že představuje vážný konflikt zájmů, že jeho privátní byznysové aktivity jsou těžko slučitelné s funkcí ve vládě. Deníku Neovlivní.cz poskytla nedávno exkluzivní rozhovor o prošetřování Babišova Agrofertu, Čapího hnízda i české praxi v rozdělování unijních dotací. Celé interview zde »
 

Všechny větvičky Čapího hnízda: Naše investigativní zjištění, dokumenty, fakta. Předkládáme vám průvodce dotační aférou Čapí hnízdo, která vážně zpochybnila byznysové praktiky miliardáře, vicepremiéra, ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše Projděte si náš SPECIÁL »

 

 Vetvicky_Capi-Hnizdo