Mládek jede na tygrovi a rovnou do Ruska. Zrušíme sankce, tvrdí

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek po neúspěšném souboji o senátorský post sice dal k dispozici svoji funkci člena kabinetu, premiér Bohuslav Sobotka ji ale podle očekávání nepřijal. Posílený Mládek hned vyrazil na zahraniční cestu, a to do Ruska. Před odletem ruské agentuře TASS sdělil, že Česká republika je pro urychlené zrušení protiruských sankcí Evropské unie. Oficiální vládní politika se ovšem o ničem takovém nezmiňuje.

Autentický rusofil Mládek nemluví o sankcích poprvé, za nesmyslné je označuje od jejich zavedení. Navzdory oficiálnímu tónu české zahraniční politiky. Mimo jiné i proto se loni dostal na žebříček politiků,  jejichž hlasy využívá ruská propaganda. Více o žebříčku Neovlivní.cz v této zprávě»

“Od samého počátku účinnosti sankcí neustále opakujeme, a to i premiér Bohuslav Sobotka, že sankce nepovažujeme za rozumné,” citovala nyní agentura TASS Mládka, který dnes vyráží na krátkou cestu do Ruska.

 K tématu

Emmanuele Contini / Shutterstock.com
» Špidla korunoval snahu premiéra dostat do Prahy Merkel
» Zeman se znovu chystá na Rhodos. Za Putinovým mužem ze sankčního seznamu
» Zeman je hrdinou ruského tisku. Opět
» Zeman a Klaus. Putinovi lidé, to se na Západě ví
» Databáze proruského obsahu od A do Z

Sobotkův kabinet ovšem žádné kroky směrem k ukončení sankcí nechystá, jak potvrdili Neovlivní.cz premiérovi spolupracovníci. Sankce přijaly země EU v reakci na ruskou invazi na východ Ukrajiny; byly zavedeny poté, co Rusko v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym.

Není to poprvé, co ministr Mládek mluví jinak než zbytek vlády. Kromě veřejných výroků ovšem několikrát narazil i s konkrétními plány. Lidové noviny před časem uvedly, že ministr popudil zahraniční spojence Česka plánem, jak by měl stát zareagovat na výpadek exportu do Ruska.

“Ministr ve svém plánu, navzdory sankcím a propadu rublu, navrhoval, aby Sobotkova vláda napnula energii a dotace státu právě do obchodu s Ruskou federací. Za tímto účelem Jan Mládek požadoval setkání rusko-české mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci v Praze na ministerské úrovni, byť se státy EU28 v reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině dohodly, že právě takové schůzky s Ruskem nebudou pořádat,” uvedly LN s tím, že plán nakonec zarazil přímo premiér Sobotka.

Ministr Mládek v tom ale zdaleka není sám.

Jestli je v Česku politik, který se dostává pravidelně do kolize s oficiální zahraniční rétorikou země, pak je to přímo hlava státu. Bez ohledu na to, že většina českých i zahraničních politiků jeho slova věsměs nebere vážně, pro kremelské vůdce mají cenu zlata. Říká je přece prezident demokratického státu.

Miloš Zeman se tak svými proruskými postoji pravidelně stává hvězdou tamní propagandy ». Naposledy kontexem následujícího výroku ze srpna letošního roku: “Největší překážkou jsou sankce vůči Ruské federaci, poškozují náš průmysl.”

Hlava státu svá slova pronesla jen pár hodin před  návštěvou německé kancléřky Angely Merkel v Praze. Světové agentury přitom jen pět dní před tím publikovaly zprávu, opřenou o výroky německé kancléřky, že konec sankcí je v nedohlednu.