2015 – černý rok pro Kleslovou. Přišla o půl milionu měsíčně

Letošní rok začínala Radmila Kleslová coby pravá ruka lídra hnutí ANO Andreje Babiše, v zákulisí byla díky tomu považována za jednu z nejvlivnějších postav tuzemské politiky. S koncem roku 2015 ale pokračuje její strmý pád. Ztrátu vlivu lze přesně vyčíslit: 540 tisíc korun měsíčně. O tolik podle propočtů Neovlivní.cz v letošním roce přišla.

Chtěla mít vrcholové funkce v partaji, výměnou se však – pod tlakem médií – musela vzdát placených pozic ve státních či pražských firmách. A ve výsledku musela vyklidit i stranické pozice. Sečtená ztráta měsíčně přesahuje půl milionu, ročně se bavíme o 6,48 milionu korun.

Jde o následující částky:

Všechny uvedené společnosti s Kleslovou buď ukončily spolupráci, nebo politička musela odejít z jejich orgánů. Poslední funkci v teplárně má opustit k 31. prosinci 2015 (více zde »).

Radmila Kleslová své příjmy ze státních a pražských firem nikdy nekomentovala, s výjimkou statisíců z teplárny a PRE. Poté, co pražští Piráti spočítali její měsíční příjmy včetně tantiém na 360 tisíc, Kleslová prohlásila, že tolik to rozhodně není. Přesné číslo ale opět neuvedla.

V tuto chvíli už jí, pokud je známo, zůstávají jen příjmy z působení v čele radnice Prahy 10, a podle informací Neovlivní.cz také inkasuje za spolupráci s firmami z holdingu Agrofert. Jaké částky přesně Radmila Kleslová od Babišova zemědělského impéria dostává, je tajné.

“Nezlobte se, jsme soukromá společnost a nemáme potřebu komentovat jakékoli své obchodní vztahy,” reagoval na dotazy ohledně výše odměn pro Kleslovou mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

O Kleslové: 

Radmila Kleslová. Repro: ČT
» Speciál Neovlivní.cz: Radmila Kleslová a její nahrávka kvůli angažmá v ČEZ
» Kleslová sice měla odejít, do teplárny ale stále chodí
» Piráti: Kleslová má z firem 360 tisíc měsíčně
» Právnička drah odmítla Kleslové proplatit faktury
» Čistka na pražském magistrátu: Kleslová přišla o klíčové spojence i kontrakty
» Kleslová vypadla z žebříčku TOP 10 vlivných v Praze
» Hodiny před krachem: Co předcházelo pádu pražské vlády

A mlčí i sama Kleslová. S deníkem Neovlivní.cz dlouhodobě nekomunikuje.

Působení Radmily Kleslové ve státních a městských firmách provázelo podezření, že jde o politické trafiky. Tedy o letitou praxi politických partají, proti které se hnutí ANO ve volbách vymezovalo. Když to prasklo na místopředsedkyni hnutí, lídr Babiš se případ nejprve snažil bagatelizovat, nakonec ale veřejně prohlásil, že Kleslová musí své posty opustit (více zde »).

Ona sama pak na nahrávce, kterou zveřejnil deník Neovlivní.cz, tvrdila, že Andrej Babiš o všech jejích smlouvách ví (psali jsme zde »). Vicepremiér to ale popřel.

Letošní rok znamenal pro Kleslovou citelnou změnu i v tom, jak na ní lidé z byznysu a politiky nahlíželi. Zlom nastal ve chvíli, kdy se “šéf” od Kleslové veřejně distancoval. Například lidé na radnici v Praze 10 ještě v létě při rozhovorech s redakcí Neovlivní.cz odmítali proti starostce veřejně vystoupit, nyní tamní opozice oficiálně prohlašuje, že je potřeba starostku odvolat. Ještě na jaře nebylo možné z výše jmenovaných společností získat ani pod příslibem anonymity jakékoli informace o její spolupráci, na podzim už byly jejich zástupci otevřenější.

Symbolická byla i poslední potupa, kterou Radmila Kleslová utržila koncem listopadu. Kvůli “administrativnímu nedopatření” pražského magistrátu nedostala vhodné lístky na slavnostní ples hlavního města. Lístky k stání odmítla, nakonec na ples vůbec nedorazila.

Příští rok pak ukáže, zda Radmila Kleslová definitivně svou politickou kariéru letos prohrála nebo v tichosti sbírá síly na politický comeback v podobě kandidatury do Sněmovny.