Případ Komárek: Kdo má zachránit premiéra v kauze Čapí hnízdo

Poslanci SPD a ANO předvolali na úterní zasedání mandátového a imunitního výboru bývalého policistu Jiřího Komárka, který veřejně prohlašuje, že premiérovu trestní kauzu Čapí hnízdo v pozadí diriguje mafie. Jaké má důkazy? A jak je jeho svědectví relevantní?

Jiří Komárek roky honil zločince společně s Robertem Šlachtou na ÚOOZ. Po předloňské pochybné reorganizaci policie byl také jeden z mála, kdo spolu se Šlachtou policii na protest proti změnám v elitních útvarech odešel. Dnes se na jeho svědectví odvolává premiér  Andrej Babiš, který se snaží zpochybnit vyšetřování své dotační kauzy Čapí hnízdo.

Komárkův výslech si prosadili Babišovi a Okamurovi poslanci na toto úterý a oddálili tak hlasování o tom, zda budou premiér a jeho spolupracovník Jaroslav Faltýnek zbaveni imunity. Čím tedy Komárek dnes disponuje za informace? A jak jsou relevantní?

Bývalý policista Jiří Komárek chce svědčit ve prospěch Andreje Babiše Foto: NFPK

  • Co je podstata svědectví – Komárek poprvé zpochybnil kauzu Čapí hnízdo během své vlastní trestní kauzy, kdy byl zatím nepravomocně odsouzen za to, že policejního prezidenta obvinil z “brutálního úniku informací” v jedné z kauz vyšetřovaných ÚOOZ. Komárek s odvoláním na údajné odposlechy policie u soudu řekl, že skupina právníků někdejšího vlivného zákulisního hráče Iva Rittiga zjišťovala informace ohledně razie na pražské policejní správě. A zajímala se mimo jiné o to, zda v síti zadržených skočil i detektiv Pavel Nevtípil. Tedy komisař, který má dnes na stole kauzu Čapí hnízdo a Babiše a spol. obvinil z dotačního podvodu.
  • “Shání informace, kdo byl zadržen. Ptá se na pana vyšetřovatele Nevtípila. Když se dovídá, že pan Nevtípil není mezi zadrženými, tak to do telefonu komentuje slovy, že Nevťa, ne už Nevtípil, zadržen nebyl, to jsem si tedy oddechl. Ten byl pro nás klíčový v době, kdy probíhalo Čapí hnízdo,” citoval Komárek údajný odposlechnutý rozhovor Rittigových advokátů.
  • Kdo už se svědectvím pracoval – Komárkovy výroky ze soudní síně zveřejnily původně jen MF Dnes a Lidové noviny, tedy listy z vydavatelství Mafra, které před lety koupil právě Andrej Babiš. Byl to také Babiš, kdo obsah svědectví dál šířil. Nejdřív si postěžoval, že o tom kromě jeho médií nikdo nepíše, a pak na adresu Komárkova tvrzení na serveru Novinky.cz prohlásil: “Toto je ale klíčové. To totiž jednoznačně potvrzuje moji domněnku, že pan Nevtípil byl napojen na právníka kmotra Rittiga, že plnil něčí zadání a že celou kauzu zorganizovala na mě nějaká mafie. “
  • Co zpochybňuje Komárkovo tvrzení – Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v reakci na Komárkova slova oznámila, že neví, kde to sebral. “Pan obviněný Komárek obsah odposlechu vámi označené věci nezná a ani jej znát nemůže, neb se s nimi nikdy neseznámil. V tomto kontextu je třeba hodnotit obsah i validitu jeho slov. Kvalitu a motivaci obhajoby obviněných obecně blíže nekomentujeme,” napsala serveru lidovky.cz.
  • Ke stejným závěrům jako komisař Pavel Nevtípil – tedy, že farma Čapí hnízdo neměla být nikdy udělena a existuje vážné podezření z podvodu – dospěl i Evropský úřad proti podvodům OLAF. Ten proto doporučil unijním úřadům, aby dotaci na Čapí hnízdo České republice neproplatila. Na dotaci pro farmu premiéra se tak v tuto chvíli složili čeští daňoví poplatníci. Pokud by v zákulisí v kauze Čapí hnízdo řídila českého komisaře Nevtípila skupina Iva Rittiga, musela být řídit i bruselský OLAF. Mimořádně respektovaný úřad, který úzkostlivě dbá na to, aby jeho lidé neudělali nic, čím by mohli závěry vyšetřování svých kauz zpochybnit.
  • Kdo dnes Komárka platí? Jiří Komárek po svém odchodu od policie loni v únoru zakotvil na generálním finančním ředitelství. To spadá pod ministerstvo financí. V době Komárkova nástupu jej řídil právě Andrej Babiš.