Nepřipraveni. Co prozradilo utajené usnesení vlády

Když vláda zjara ze dne na den uzavřela zemi, národ poslala do domácí karantény a ochromila ekonomiku, koupila si tím čas. Čas, který mohla využít k tomu, aby se nachystala na případnou druhou vlnu covid-19. Aby vytvořila zásoby ochranných pomůcek, připravila záchranný plán pro byznys i drobné podnikatele, nachystala nový školní rok a narýsovala scénáře pro další postupy. Co z toho ve skutečnosti udělala? A co nás na podzim čeká? Investigace v zářijovém časopise Neovlivní.cz.


Byl pátek 24. července a rozzlobený premiér si předvolal na kobereček šéfa Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra. Chtěl po něm vysvětlení, jak to, že není ve skladech ani jedna rouška, jak ten den zveřejnili novináři.

Následné překvapení premiéra bylo podle svědků nefalšované: odpovědnost šla totiž za jeho vlastní vládou.

Byli to Babišovi ministři, kdo Švagrovi zakázal, aby nakupoval ochranné pomůcky do rezervních skladů takzvaně z ruky. A tím fakticky doplnění rezerv oddálili.

Bez otevřené soutěže stát nakupoval zjara během nouzového stavu, kdy prvně řešil kritický nedostatek respirátorů, roušek a dezinfekcí. Když skončil nouzový stav, skončily i takzvané JŘBU (jednací řízení bez uveřejnění) nákupy. A vláda je navzdory varování mimo jiné od starostů či právě hmotných rezerv dál už neumožnila s argumentem, že jsou netransparentní.

Výsledek? „Nepodařilo se nám zatím naskladnit respirátory FFP2 ani FFP3,“ přiznal koncem srpna v rozhovoru pro Neovlivní.cz šéf státních rezerv Švagr.

Bylo to shodou okolností ve stejný den, kdy se vláda kvůli strmému růstu nákazy covid-19 rozhodla od září znovu plošně zavést povinné nošení roušek.

Smlouvy na dodávky nejúčinnějších respirátorů Švagr nemohl uzavřít proto, že neúspěšní uchazeči se v souladu se zákonem o veřejných zakázkách odvolali. Termín dodávek se tak oddálil o týdny, možná i měsíce. Kdyby mohl Švagr nakupovat z ruky, respirátory, které jako jediné poskytují skutečnou ochranu proti virům, by už měl v srpnu dávno ve skladech.

To, že vláda původně rozhodla chybně, potvrzuje její vlastní usnesení č. 808 ze 27. července. Vláda jej v tichosti přijala v pondělí, hned druhý pracovní den po schůzce Švagra s premiérem. A zrušila jím původní zákaz nakupovat z ruky.

Veřejnosti to ovšem zamlčela. Na tiskové konferenci o tom nepadlo ani slovo.

Příběh, který redakce Neovlivní.cz ověřila z několika na sobě nezávislých zdrojů a potvrzuje jej i text vládního usnesení číslo 808, ovšem není za poslední měsíce jediný. Podobné historky přicházejí z dalších úřadů a ministerských kanceláří.

Ukazují, že nejde o výjimečný šlendrián či lidské selhání. Ale o systematickou neschopnost řídit zemi v těžkých dobách.

Co tedy premiér a jeho ministři uplynulé měsíce vlastně dělali? Koho se rozhodli obětovat, komu pomáhat nechtějí?  A kdo zkazil, na co sáhl? Čtěte v zářijovém časopise Neovlivní.cz. Objednávat můžete ZDE:

Zdroj náhledové foto: Neovlivni.cz

Text vznikl za podpory Nadačního fondu rodiny Orlických