Restauratér: Nechali nás padnout na dno. Teď se děsíme druhé vlny.

Lidé si myslí, jak nám stát pomohl, ale opak je pravdou. Podnikatel v gastronomii z jižních Čech Roman Staněk popisuje realitu státní covidové pomoci.

Roman Staněk podniká od roku 2004, kdy otevřel svou první pizzerii v Blatné. Aktuálně má na jihu Čech tři restaurace, z toho jednu s ubytováním. Živí 40 lidí, které zaměstnává na hlavní pracovní poměr.

Jaro, kdy vláda Andreje Babiše zavřela celou zemi a s nimi i restaurace, Roman Staněk ustál jen díky tomu, že si půjčil v rodině. Před Velikonocemi plánoval otevření restaurace s ubytováním v Písku. Už to ale nestačil.

„Zasáhla mě uzavírka gastro provozů tři týdny před plánovaným otevřením. Dělal jsem kompletní rekonstrukci domu, v tu chvíli zaměstnával na dalších dvou provozovnách přes 20 osob na hlavní pracovní poměr a už jsem měl také nasmlouvaný personál pro ten nový provoz. Jak finišovala stavba, byly zde i náklady na doplacení rekonstrukce,“ popisuje stav, v jakém jej zastihl jarní státní lockdown.

Ozveme se. A nic

Chcete se dozvědět víc?

Předplaťte si tištěný magazín + web Neovlivní za 1990,- Kč / rok a získáte:

  • Unikátní časopis týmu novinářky Sabiny Slonkové (doručujeme 9x ročně)
  • Investigace, analýzy a rozhovory
  • Exkluzivní zjištění ke klíčovým událostem
  • Každodenní přístup k originálnímu obsahu na webu Neovlivní.cz

Již mám předplatné
Přejít nahoru