Koho špehovali vojáci u Chovancovy vily? Údajně jeho souseda

Incidentem, kdy ochranka Milana Chovance odhalila příslušníka vojenského zpravodajství u ministrovy vily, se bude zabývat bezpečnostní rada státu. Vysvětlení žádá i premiér Sobotka. Vojáci mají připravenou verzi, že nesledovali ministra, ale cizince, který bydlel v domě ve stejné ulici.

Ministry vnitra a obrany si předvolal na pohovor také premiér Bohuslav Sobotka. Chce znát okolnosti, za nichž policejní ochranka minulý týden načapala v blízkosti vily, v níž v Praze přebývá ministr vnitra Chovanec, příslušníka vojenského zpravodajství.

Chovanec je totiž přesvědčen, že vojáci špicovali jeho. V rozhovorech se svým okolím pak naznačil, že je zatím hnutí ANO, které řídí ministerstvo obrany. Právě pod ministra Martina Stropnického vojenské zpravodajství spadá.

Stropnický už včera, kdy na incident upozornil portál Seznam.cz, takovou interpretaci popřel. “Spekulace o sledování ministra Chovance vojenskou rozvědkou jsou absurdní,” napsal ve svém prohlášení.

Případ dnes bude řešit i bezpečnostní rada státu, kde jej chce otevřít ministr vnitra. Vojáci podle zjištění Neovlivní.cz míří na zasedání rady s verzí, podle níž nesledovali ministra, ale manévry souvisely s cizím státním příslušníkem.

“Jde o cizince, který bydlí v domě ve stejné ulici jako ministr vnitra. Detaily operace se prozrazovat nebudou ani na bezpečnostní radě, pouze vojenské zpravodajství hodlá doložit, že šlo o legální a schválenou akci,” uvedl zdroj obeznámený s případem.

Reputačně je to pro vojáky každopádně problém. S lidmi ministra vnitra totiž vojenské zpravodajství bojuje dlouhodobě, už od loňské aféry kolem únosu pětice českých občanů v Libanonu. A nyní se nechali nachytat osm měsíců před volbami, kde proti sobě jako hlavní síly stojí ČSSD a ANO.

Nejde ale přitom o zcela výjimečnou věc. V minulosti se už podobný případ stal v éře premiéra Stanislava Grosse, kdy jeho ochranka odhalila v politikově blízkosti dva příslušníky civilní kontrarozvědky.