Valachová svou rezignací uvolnila ruce premiérovi

Rezignaci na post ministryně školství, kterou Kateřina Valachová oznámila v úterý v podvečer, původně neplánovala. Podle zdrojů z ČSSD ale nakonec zvítězila varianta odchodu proto, že tak ministryně uvolní ruce premiérovi Bohuslavu Sobotkovi v jeho snaze vystrnadit z vlády Andreje Babiše.

Valachová ostatně svoji rezignaci s vicepremiérem Babišem výslovně spojila. “Rozhodla jsem se neposkytovat Andreji Babišovi záminku k tomu, aby odváděl pozornost od svých závažných problémů,” zdůvodnila svůj krok na Twitteru.

Lídr hnutí ANO, který čelí několik aférám současně, opakovaně v posledních dnech na Valachovou ukazoval prstem. A to kvůli dotační aféře, v níž policie zatkla náměstkyni a přítelkyni Valachové Simonu Kratochvílovou. Spolu s ní soud poslal do vazby fotbalového funkcionáře a jednu z nejvlivnějších postav tuzemského sportu Miroslava Peltu. Jsou stíhaní pro podezření, že manipulovali s dotacemi, které do fotbalu proudily z ministerstva školství.

“Kateřina Valachová se ničeho nedopustila, ale pokud chceme po ostatních, aby hráli podle nějakých pravidel, její rezignace byla nezbytná,” popsal strategii zdroj blízký vedení sociální demokracie. “Premiérovi se nyní uvolnily ruce k tomu, aby dosáhl odvolání Andreje Babiše z vlády. Není možné, aby z vlády odešel někdo kvůli pochybení svých podřízených a ten, kdo je sám v podezření z daňových úniků, dotačního podvodu a zneužívání policejních informací a médií, v kabinetu zůstal,” dodal v narážce na lídra hnutí ANO.

Andrej Babiš demisi Valachové obratem označil za zastírací manévr. “ČSSD má bohatou tradici v korupci. Sedíme ve vládě, kde je pravděpodobně korupce na ministerstvu školství. Můžeme se domnívat, že organizátorem korupce mohl být nejbližší přítel pana premiéra pan Březina…Paní Valachová rezignovala pravděpodobně proto, aby se nemluvilo o tom, že to pravděpodobně organizoval nejbližší přítel pana premiéra,” prohlásil.

Ve svém projevu měl Babiš na mysli sociálního demokrata a někdejšího ministra Karla Březinu, který je premiérovou spojkou pro sport na ministerstvo školství, kde působil v roli poradce. Sobotku s Březinou pojí roky přátelský vztah. Kvůli dotacím byl sice zadržen, policie ho ale propustila bez jakéhokoli obvinění.