Nové číslo časopisu Neovlivní.cz: Největší dělení moci je na spadnutí

Milí čtenáři,

první týdny letošního roku byly nabité událostmi. A některé se úzce dotýkaly i týmu Neovlivní.cz. Poprvé jsme museli řešit situaci, kdy hackeři prolomili bezpečnostní opatření a vyřadili z provozu webové stránky Neovlivní.cz. Stalo se to krátce po otevření volebních místností během prvního kola prezidentské volby. Hackeři web napadli v pátek a pak znovu v sobotu. Neovlivní.cz čelí útokům pravidelně. Nyní to bylo poprvé, co byli hackeři úspěšní. IT experti zjistili, že útoky během voleb byly vedeny především z IP adres registrovaných v Rusku. Útočníky v podstatě nelze vypátrat, investovali jsme proto raději čas a energii do zlepšení zabezpečení.

V prezidentské volbě nakonec o zhruba 150 tisíc hlasů zvítězil Miloš Zeman. To, jakým způsobem nyní bude v české politice postupovat třeba při sestavování další vlády, do značné míry ovlivní osud nás všech. Už teď je ale na spadnutí největší dělení moci za posledních dvacet let. Andrej Babiš je na dosah pozici, díky níž může rozmetat dlouhodobé politické a byznysové vazby. A nahradit je svými vlastními. Jak vypadá boj o moc? A co si udělali Babiš se Zemanem během ledna, kdy jejich vztah dostal poprvé vážné trhliny?

Popisuji to v hlavním tématu magazínu. Objednat si ho můžete až domů docela jednoduše, podívejte se na tento odkaz ». Předplatné můžete věnovat také jako dárek.

Prezidentská volba byla velmi těsná. A potvrdila rozdělení země na dva téměř stejné tábory. Zároveň volba hlavy státu přitáhla do volebních místností 66 procent lidí, což je o pět procent více, než kolik se vypravilo k loňským přelomovým volbám do sněmovny. Co všechno nám prezidentská volba ukázala? Co napověděla o smýšlení Čechů? A jak se odrazí v podzimních komunálních volbách a volbách do Senátu? Napoví text Pavla Vrabce.

A do třetice téma spojené s prezidentem: ač nevyhrály, prezidentská volba vytáhla na světlo hned několik tváří, které mají šanci dál uspět v české politice a veřejném životě. O největší překvapení se postaral Marek Hilšer, mladý lékař, jehož kandidaturu jsme i my v redakci považovali za vtip. Hilšer to však dokázal, jeho výsledek v prvním kole byl úctyhodný, a navíc ukázal na nesporný politický talent. Osobněji laděný rozhovor s Markem Hilšerem připravila Marie Bastlová.

Centrální banka v tichosti zarazila největší transakci, kterou tu chystala čínská skupina CEFC reprezentovaná někdejším ministrem Jaroslavem Tvrdíkem. Jde o přelomový krok. Banka totiž oznámila, že má vážné pochybnosti o původu finančních toků do CEFC. Centrální banka nahlas řekla to, co v byznysovém zákulisí probublává už od vstupu CEFC na scénu: financování údajně čínské skupiny je neprůhledné a není jasné, čí to jsou vlastně peníze, které tu chce investovat. Kroku ČNB a dopadům jejího rozhodnutí se věnuje Jana Klímová.

Z nového úhlu jsme se podívali na zprávu OLAF ke kauze Čapí hnízdo; popsali jsme, jakou strategii zvolili Babišovi blízcí. Představíme vám nového klíčového hráče v Praze. Rozebrali jsme stav, ve kterém se ocitla značně oslabená sociální demokracie.

A navrch pro vás máme esej, kterou sepsal expert na politický marketing, strůjce úspěšných kampaní ČSSD v letech 1996 a 1998 Petros Michopulos. Zamýšlí se nad tím, jestli jsou dnešní politici horší, než byli ti před lety. Nebo jen selhává veřejná kontrola? Jak se na nás podepisuje fakt, že už nečteme noviny, ale nahodilé články? Že si nepouštíme televizi, ale vybrané pořady? Máte na to odpověď?

Vaše Sabina Slonková