Pandoptikum: Sebrané bajky o panu Jie. A o tom, jak Miloš Zeman naletěl

Rodinná přízeň s komunistickými generály. Čínská rozvědka. Tajný emisar čínského prezidenta. Taková spojení padala v souvislosti se skupinou CEFC v Česku nejčastěji. I proto způsobilo únorové zatčení zakladatele a majitele společnosti Jie Ťien-minga takový šok. Zároveň ale nabídlo poněkud jiný pohled na skupinu, které se povedlo okouzlit českého prezidenta Miloše Zemana až tak, že CEFC pomáhal otevírat dveře k byznysu a o jejích představitelích mluvil jako o „čínských přátelích“. Dnes je na stole varianta, že hlava státu naletěla tajemnému panu Jie.

Jie Ťien-ming se stal speciálním poradcem prezidenta Miloše Zemana v dubnu 2015. Ve stejné době, kdy jeho společnost CEFC zahájila v České republice miliardové nákupy statusových symbolů, jakým je třeba nejstarší fotbalový klub Slavia. Sám Miloš Zeman tehdy oznamoval, že čínské investice dosáhnou do roku 2020 dvě stě třiceti miliard.

Realita? Centrální banka koncem března oznámila, že investice čínských firem v tuzemsku loni klesly na necelých šest miliard korun.

Těžko dnes říct, co přesně Jie Ťien-ming a jeho styčný důstojník pro Českou republiku Jaroslav Tvrdík prezidentovi naslibovali, že pustil do éteru takové číslo. Teprve po Jie Ťien-mingově zatčení se totiž ukázalo, co už zasvěcení tušili řadu měsíců: Sovy nejsou tím, čím se zdají být.

Začalo to už před lety zmínkami v čínském tisku, kde o sobě Jie Ťien-ming utrousil či nechal rozšířit informace, že je vnukem generála Jie Ťien-jinga. Muže, který patří mezi „osm nesmrtelných“ čínského komunistického panteonu. Stejnou cestou se dostaly na veřejnost informace, že Jie Ťien-ming je v přízni s dalším generálem Jie Fejem.

Kdyby to tak bylo, patřil by Jie Ťien-ming mezi čínskou elitu s přístupem do nejvyšších kruhů. Znamenalo by to výsadní postavení a také krytá záda.

Jenže skutečný původ čtyřicetiletého muže, který se v roce 2014 se společností CEFC dostal na seznam pěti stovek firem s největším obratem sestavovaný magazínem Fortune, je jiný. Redakce Neovlivní.cz v minulých týdnech díky spolupracovníkům v Číně získala kompletní rodokmeny obou generálů.

Žádný vnuk jménem Jie Ťien-ming se v nich nevyskytuje.

Jie Ťien-jing měl podle oficiálních záznamů vnuka Jie Sin-fu a Ťie Čung-chao a vnučku Jie Ming-c’. Generál Jie Fej zase vnuka jménem Ťie Chaj-sing.

Z čínských oficiálních dokumentů dále naopak vyplývá, že prezidentův poradce a majitel CEFC je z generace dřevařských dělníků z provincie Fu-ťien.

K čemu pan Jie potřeboval českého prezidenta? A co dělala česká tajná služba? Varovala hlavu státu, kdože se stal jejím poradcem? Odpovědi najdete v dubnovém tištěném magazínu Neovlivní.cz. Cestal k předplatnému vede tudy: