Demonstrace, létající koblihy a lahve, ožrala a zloděj zlodějský. Česko 2018

Byla to dlouhá noc. Druhá vláda Andreje Babiše nakonec nad ránem dostala důvěru. Správu věcí veřejných tak má v rukou hnutí ANO, ČSSD a poprvé od listopadu 1989 také komunisté. K moci je znovu přivedl právě Andrej Babiš poté, co si od října loňského roku nedokázal – vyjma ČSSD – sjednat podporu u demokratických stran. Hlasování o důvěře ovšem provázely hlasité protesty stovek občanů před Sněmovnou a vzteklé výpady premiéra.

Tak si to miliardář Andrej Babiš asi nepředstavoval. Sice po patnácti hodinách získal vytouženou důvěru pro svůj kabinet opřený o komunisty, stovky lidí ale daly v noci přímo před Sněmovnou najevo, co si o tom myslí.

Když lídr lidovců Pavel Bělobrádek večer během nekonečného jednání Sněmovny přinesl Babišovi vzkaz od demonstrantů, že chtějí, aby mezi ně přišel, premiér se nejprve vymlouval, že není přestávka a nemůže se tedy vzdálit. A když se o ní na návrh opozice hlasovalo, poslanci i hlasy politiků ANO ji dvakrát po sobě zamítli. Vyřešila to ODS, když si šéf jejího klubu Zbyněk Stanjura vzal dvacet minut na poradu svých poslanců.

Cesta před Sněmovnu byla volná.

Andreje Babiše ale nevítali jeho příznivci. Naopak. Setkal se s nadávkami, pískotem a také s létajícími lahvemi a koblihami. Nejčastější slovo bylo Hanba a na transparentech nápisy Stop totalitě, Stop Babišovi. A tak se premiér raději vrátil urychleně do bezpečí Sněmovny.

Tam ho ale čekal další posměch. “Pane premiére, děláte všechno, co normální chlap nedělá. Bojíte se lidí s jinými názory, kňouráte, fňukáte, křivě přísaháte na zdraví svých dětí, podvádíte a kňučíte. Česká republika si zaslouží předsedu vlády, který s sebou nese název chlap. To vy nejste. A to je také jeden z důvodů, proč vám nelze vyslovit důvěru,” popíchl ho jeho největší rival Miroslav Kalousek.

To už premiér nevydržel. “Šel jsem mezi demonstranty. Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska. Možná stejně jako ti venku. Je zase ožralej jako obyčejně. Zloděj, zlodějský. Nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech. Šel jsem ven mezi demonstranty a chtěl jsem s nimi mluvit,” reagoval v emotivním projevu.

Kalousek se následně z dalšího jednání na pár minut omluvil se slovy: “Omlouvám se za absenci, byl jsem se podrobit testům, které použiji u mandátového a imunitního výboru.”

Vláda nakonec nad ránem podle očekávání důvěru dostala. Z ČSSD nehlasoval pro pakt s Babišem jen bývalý místopředseda strany Milan Chovanec, už odpoledne avizoval, že to je v rozporu s jeho svědomím.

Hádky a emoce v parlamentu ale zatím přebily podstatnější věc: Co přesně dostanou komunisté za to, že umožnili vznik vlády Andreje Babiše. Oproti všem dosavadním zvyklostem text dohody mezi ANO a KSČM nebyl zveřejněn. Komunisté už předem oznámili, že budou chtít vliv ve státních firmách. Co dalšího ale dostanou?