Čínský CITIC má zájem o letiště ve Vodochodech.

V době, kdy bezpečnostní experti řeší problém využívání komunikačních sítí od firmy Huawei, čínská státní společnost CITIC plánuje vstup do další strategické oblasti: začala vyjednávat se společností Penta o převzetí projektu letiště ve Vodochodech u Prahy. Dohodě ale zatím brání chybějící sjezd z dálnice D8.

Už zkraje roku čínská společnost CITIC Group provedla na letišti due diligence.  Zájem Číňanů o vodochodský projekt je podle informací Neovlivní.cz velmi vážný, redakci jej potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje. A píší o něm i úterní Hospodářské noviny, kterým hloubkový audit bez bližších podrobností potvrdil ředitel letiště Martin Kačur.

“Číňané mají o projekt velký zájem. Mají podíl v leteckých společnostech Travel Service i ČSA, takže jim dává hluboký smysl mít vlastní letiště,” popsal pro Neovlivní.cz zdroj obeznámený s transakcí.

Letiště přitom všude ve světě obecně patří mezi objekty strategického významu pro případ nenadálých situací či konfliktů. A vlády v demokratických zemích se snaží mít pod kontrolou, komu která letiště patří.

Převzetí miliardového projektu ve Vodochodech, který se Pentě zatím nepodařilo dokončit, ovšem brání dosud nepřekonaná překážka. A to chybějící sjezd z dálnice. Obce sousedící s letištěm se proti novému sjezdu striktně postavily.

A Číňané jasně řekli, že dokud nebude záruka o vybudování sjezdu, transakce nebude. “Přišli na to právě při hloubkovém auditu. Pro ně to je zatím nepřekročitelná podmínka,” popsal již citovaný zdroj.