Jak se z čínských investic staly slovenské úvěry

Devadesát pět miliard. Pamatujete? Tolik čínských investic mělo podle slibů prezidenta Miloše Zemana přitéct do Česka jen v roce 2016. Realita nejen onoho roku, ale posledních tří let je zhruba o osmdesát procent nižší. A nyní se navíc ukazuje, že ve značné části nešlo o žádné čínské investice, ale o úvěry. Jaroslav Tvrdík pod značkou CEFC Europe nakupoval za peníze slovenské finanční skupiny J&T.

Poplašné zprávy, že čínské investice v České republice ve skutečnosti vůbec nejsou čínské, provázely byznys společnosti CEFC reprezentovaný v Česku bývalým ministrem Jaroslavem Tvrdíkem od počátku. Důkazy ale chyběly.

Ilustrace: Shutterstock

Příběh o čínských miliardách se začal hroutit už po loňském zatčení zakladatele CEFC, Zemanova poradce Jie Ťien-minga. A teď je to i černé na bílém: Podstatná část „čínských investic“, o nichž halasně mluvil český prezident, byla ve skutečnosti slovenskými půjčkami.

CEFC tedy nakupovala a fungovala za peníze, které si půjčila u českých a slovenských bank. A úvěry zajišťovala zpravidla tím, co tu nakoupila.

V rámci převzetí českých aktiv CEFC Europe ze strany čínské státní společnosti CITIC byl loni v prosinci na obchodní soud založen notářský zápis číslo NZ 1623/2018. A v něm je jasně napsáno, že CEFC Europe v Česku fungovala především díky úvěrům.

Konkrétně se tento dokument zmiňuje o půjčkách ve výši 520 milionů eur, což je při aktuálním kurzu 13,3 miliardy korun.

„Zajištěné dluhy zahrnují dluhy, které existují v okamžiku účinnosti této Smlouvy, a dluhy, které budou vznikat v budoucnu s tím, že maximální celková výše všech zajištěných dluhů činí částku 520 000 000 EUR,“ stojí v notářském zápisu.

Půjčky podle dokumentu poskytovaly společnosti ze slovenské investiční skupiny J&T. Konkrétně jde o J&T Bank, Poštovou banku a J&T Private Investments.

Jestli je suma půl miliardy eur konečná, nebo ještě někde „poletují“ další úvěry, to zatím z veřejně dostupných zdrojů není možné zjistit. A jednotliví aktéři se nijak nemají k tomu, aby rovnici mezi čínskými investicemi a slovenskými úvěry rozklíčovali.

Jaroslav Tvrdík ohledně čínských aktivit nekomunikuje. Respektive jen prostřednictvím občasných tiskových prohlášení. Na dotazy, které by rozkryly strukturu a aktivity společnosti, již reprezentoval, zásadně neodpovídá. A ani tentokrát neudělal výjimku.

Za CEFC Europe alespoň někdy komunikoval mluvčí Pavel Bednář. Jeho čerstvá odpověď na žádost o vyjádření přesně ilustruje, jak se kolem čínských investic mlží.

Na dotazy redakce Neovlivní.cz, jaký podíl investic CEFC Europe v Česku pokrývala úvěry a kolik tvořila hotovost, Bednář napsal: „CEFC Europe již neexistuje. K akvizici CEFC Europe společností CITIC Group došlo v první polovině dubna. Je mi líto, ale nemám oprávnění komunikovat za společnost CEFC China, která v tuto chvíli nemá v ČR žádné zastoupení. Obracejte se proto, prosím, přímo na CEFC China.“

Redakce se na CEFC China obrátila opakovaně prostřednictvím e-mailu už v minulých měsících. Odpověď nikdy nedorazila. A dotazy zůstaly nezodpovězeny i tentokrát.

Mluvčí Bednář sice odkazuje na CEFC China, zapomněl ovšem dodat, že její zakladatel Jie Ťien-ming byl loni zatčen a dodnes je vyšetřovaný kvůli podezření z korupce a finančních machinací. Firma se v podstatě zhroutila a v tuto chvíli není nikdo, kdo by za ni mluvil.

Kdo ve skutečnosti nyní převzal CEFC Europe? Za čí peníze? Pátrali jsme v článku, který jsme přinesli v květnovém magazínu Neovlivní.cz. Cesta k předplatnému vede tudy: