Dalíkův poločas

O prázdninách uplyne lhůta, kdy může kdysi nejvlivnější zákulisní hráč Marek Dalík požádat o prominutí poloviny trestu. Do vězení se pobočník Mirka Topolánka dostal v souvislosti s kauzou Pandury. Dodnes zůstává jedinou skutečně „velkou rybou“, která v řadě nejrůznějších protikorupčních razií skončila za mřížemi.

„Dobrý den, jdu do nástupu trestu.“ Věta, kterou Marek Dalík s dvěma taškami v rukou vyslovil před více než dvěma lety u vězeňské brány. U soudu dostal s definitivní platností pět let, polovina jeho trestu tak uplyne letos v srpnu.

Marek Dalík při nástupu do vězení. Repro: Seznam Zprávy

Pak může někdejší spolupracovník premiéra Mirka Topolánka požádat o podmíněné propuštění z vězení. Zatím žádost nikam nepodal, podle zjištění Neovlivní.cz je však skoro jisté, že tak učiní.

Jeho advokát, bývalý ministr dopravy Radek Šmerda, nicméně na přímý dotaz odmítl o žádosti o propuštění na podmínku mluvit. „Nejsem od klienta zbaven mlčenlivosti. Nemohu se k ničemu vyjadřovat,“ uvedl pouze.

Naděje na propuštění přitom Marek Dalík nemá zcela zanedbatelné. Jak vyplynulo během jednoho ze soudních líčení, kde se z popudu Nejvyššího soudu případ řešil už poté, co byl na základě prvního pravomocného rozsudku odsouzen za mříže, někdejší lobbista je příkladný vězeň.

Co dělá Marek Dalík ve vězení? Proč je přesvědčený, že šel za mříže neprávem? A co jeho někdejší přítel Mirek Topolánek? Odpovědi přináší červnový magazín Neovlivní.cz. Cesta k předplatnému vede tudy: