Časopis Neovlivní.cz Sabiny Slonkové: Začíná lovecká sezona

Milí čtenáři,

před třemi desítkami let jsme dostali šanci žít jako svobodní lidé. Využili jsme ji každý, jak umíme. Patřím k těm, kteří jsou šťastní, že mohli být v listopadu 1989 i následné roky „u toho“. Vážím si, že jsem mohla celý svůj dospělý život prožít ve svobodné zemi.

Ohlédnutí za posledními třiceti lety jsme nachystali i pro listopadové číslo magazínu Neovlivní.cz. V prvním textu se bankéř Radovan Vávra zamýšlí nad největšími ekonomickými úspěchy a neúspěchy a dochází k závěru, že se vážně nemáme za co stydět. „Ale máme také vidět to, kde dnes brutálně chybujeme. A co nás to může stát,“ upozorňuje v textu Sametová vítězství a prohry.

Ještě svůj časopis nemáte? Předplatit si jej můžete snadno, objednávkový formulář najdete na tomto odkaze ». Předplatitelům magazín rozesíláme tento týden.

Další „listopadové“ téma ale varuje, jak je snadné o svobodu přijít. Stačí, aby politici ovládli média a justici. Tedy přesně to, oč se část současné vládní garnitury snaží. Poprvé od roku 1989 nyní musíme říct, že je svoboda médií vážně ohrožená. Po ovládnutí podstatné části mediálního trhu se mocní vydali dobýt veřejnoprávní média. A příští rok může být rozhodující. Proč? To se dozvíte v tématu Lovecká sezona startuje.

A do třetice přinášíme unikátní pohled na ekonomické zločiny spojené se změnou poměrů. Mluví o nich zakladatel první polistopadové protikorupční jednotky policie Jan Šula. A překvapivě má pro politiky, kteří tehdy privatizovali, slova pochopení.

Detailní pohled na třicetileté období společenských a ekonomických reforem ve východní Evropě ovšem mimo jiné také odpovídá na častou otázku, jak je možné, že má Andrej Babiš a jeho populistické hnutí ANO i přes jeden skandál za druhým pořád svých 30 procent. „Krize posloužila za ideální jeviště pro nástup silných mužů a žen v celé Evropě. Stačilo, když dost přesvědčivě slíbili, že zachrání národ, jehož značná část se v poměrech neorientovala,“ píše Pavel Vrabec.

Třicetiletému výročí se věnuje i profilový rozhovor s šéfem Ústavu pro jazyk český Martinem Proškem. Napadlo vás, jak se za tu dobu proměnil náš mateřský jazyk? Ptala se Simona Holecová.

Z aktuálních témat v magazínu popisujeme téma čínských peněz v Praze. Respektive konec nadějí, že někdy budou naplněna prezidentova prohlášení o miliardových čínských investicích. Více v článku Bez Zemana ani jüan.

Martin Novák popsal největší světovou zradu posledních desítek let. Má název „Poslali jste nás na jatka. Zrada napříč kurdskými dějinami.“

A Markéta Chaloupská rozebrala také jednu z kdysi ostře sledovaných kauz: případ lobbisty Ivo Rittiga, na jehož stíhání policisté i žalobci chtěli vystavět svůj pomník. Končí pro ně ale neslavně. Proč má někdejší vekslák s vlivem na politiku ODS v éře Mirka Topolánka a Petra Nečase u soudů navrch?

Milí čtenáři, užijte si oslavy 17. listopadu. Jak pravil Mahátma Gándhí: „Když ztrácím naději, vzpomenu si, že vždy v dějinách zvítězila cesta pravdy a lásky.“

Vaše Sabina Slonková