Časopis Neovlivní.cz: Dobrá nálada má být na začátku i na konci

Zimní speciál Neovlivní.cz tentokrát věnujeme ohlédnutí za uplynulými třiceti lety a také další “třicítce”. Obstáli jsme? A jak obstojíme v následujících letech? Jaké výzvy nás čekají a jak se na “další třicítku” připravit. Odpovědi hledá devítka osobností. Někteří se na budoucnost soustředili víc, někteří víc akcentují naši současnost, jiní se vracejí do minulosti. Speciál můžete objednávat ještě do konce příštího týdne.

S ohledem na politickou situaci, kdy to nevypadá na nějaké brzké zlepšení, se jako motto zimního speciálu nejlépe hodí slova muzikanta Davida Kollera o dobré náladě, která má být na začátku i na konci.

Předplatné časopisu Neovlivní.cz na rok 2020 můžete věnovat také jako dárek. Cesta k předplatnému zde

“Víte, k tomu naštvání bych rád řekl, že by bylo fajn, kdybychom si udržovali dobrou náladu. Dal mi to do hlavy Petr Jarchovský, s kterým jsem se potkal v televizi a on to zase pochytil od někoho jiného. Myslím, že je důležité, abychom věci, které řešíme, řešili s dobrou náladou. Protože jinak to na nás bude vidět a budeme se chovat depresivněji a utápět se v marasmu,” říká David Koller v rozhovorovém speciálu.

Optimisticky se snaží hledět do další třicítky i moderátorka Světlana Witovská: “Doufám, že tu bude nová generace, která povede tento stát, nebude zatížená komunistickou vládou jako my, ať chceme nebo ne.”

Ve všech devíti rozhovorech najdete naději. I když to jako celek třeba není právě nejveselejší čtení. Jak říká filmař Václav Marhoul, tohle století totiž bude zjevně hodně složité. A čekají nás věci, na které nejsme připraveni.”Pokud se lidstvo dostane do klinče a bude řešit nedostatek energie, nedostatek jídla, nedostatek vody, dojde ke stěhování národů. A nikdo se nebude nikoho ptát, jestli tam může jít, nebo nemůže,” odhaduje režisér.

Nebezpečí je přitom podle filmové legendy Soni Červené v tom, že si pořád lžeme do kapsy. “Za bolševiků se nesmělo říkat, co si doopravdy myslíme. Nesměla se říkat pravda, čili se muselo lhát. Národ se naučil lhát. A lže až dodnes…Z toho jsem smutná, že lidi lžou. A přitom za to nemohou, tak se to naučili, neumějí to jinak. Snad se to za několik generací odnaučí,” říká herečka v rozhovoru, který sama označuje jako poslední, který kdy poskytla.

Vědec a technický šéf firmy Avast Michal Pěchouček nás zavedl do světa umělé inteligence. Co nabízí pozitivního a v čem si na ní dát naopak pozor. “Doufám, že se vědci budou zabývat tím, jak trochu snížit negativno, které umělá inteligence na politiku přinesla. To největší negativno jsou sociální sítě a to, že všichni jsme uzavřeni v těch bublinách. A já doufám, že umělá inteligence přinese metodu, jak ty bubliny sofistikovaně propichovat.”

V magazínu najdete také rozhovor s rektorkou Danuší Nerudovou, historikem Jakubem Rákosníkem, lyžařem Ondřejem Bankem a ekonomem Filipem Matějkou. Předplatné časopisu získáte zde: