Česko 2020: Revival normalizačních projevů

Čím dál častěji z úst vládnoucích politiků začínají padat věty, které jako by nás vracely o čtyřicet let zpátky. Normalizační slovník vládních elit ale není jen věcí k pousmání. Jak dokládáme v unikátní analýze v březnovém časopise Neovlivní.cz, jazyk jako nástroj k ovládnutí společnosti užívají totalitní režimy.

“Zítra jdou děti do školy. Bylo by dobré, aby se učitelé zeptali nebo spolužáci, jestli někdo ze spolužáků nebyl, i když u dětí samozřejmě tam ten výskyt není a zároveň ale v každém případě se zeptali, jestli nebyli na prázdninách v té oblasti, které jsou vlastně nakaženy a samozřejmě ten virus se šíří z Itálie. V Německu mají už víc než sto případů, sto dvacet, ve Francii sto. Ale zkrátka v Itálii to nezvládli.”

Tak pravil premiér Andrej Babiš v České televizi, když se o víkendu v republice potvrdily první případy lidí, kteří se nakazili koronavirem.

Normalizačním rysům dnešní politiky se věnujeme v březnovém časopise Neovlivní.cz

Můžeme se jeho projevu pošklebovat. Srovnání s legendárním projevem Milouše Jakeše na Červeném Hrádku a jeho brojlery se nabízí. Ale kromě zdánlivě nesrozumitelných vět, je třeba nepřehlédnout skrytou výzvu k udávání. Pro ty, ke kterým Andrej Babiš mluví, zcela přesně cílená výzva.

Premiér v tom ale není sám. S jeho vládou přišel revival normalizačních projevů.

Odsuzování záškodníků, klid na práci, budování světlých zítřků, které si nenecháme kazit nějakými vlastizrádci. Slova některých dnešních politiků připomínají normalizační proslovy nejen formou, ale i ideologií. A ruku v ruce s tím jde snaha tajit nepohodlné informace.

Projevy současných vládních politiků se zabýváme v březnovém časopise Neovlivní.cz, který právě rozesíláme předplatitelům. Na základě debat s odborníky přinášíme unikátní analýzu, v níž ukazujeme, jak moc je nebezpečné podobné projevy podceňovat.

“V Česku dnes nevládne totalitní režim, přesto nelze popřít, že jeho protagonisté používají postupy totalitní propagandy. V případech, kdy ve svých vystoupeních neselžou, pak může desetiletími prověřená metoda opět fungovat….Nestačí tedy jen vnucovat občanu totalitní země předem připravené lži, je třeba změnit samotnou řeč, s jejíž pomocí občan své myšlenky formuluje,” popisujeme v analýze.

Kdo jsou průkopníci ve vytváření nových myšlenkových schémat? V čem se politici drží předlistopadového vzoru? A proč je nebezpečné přejít normalizační projevy jen výsměchem? Čtěte v březnovém časopise Neovlivní.cz: