Krize překryla problémy vlády, říká ekonomka Helena Horská

Už měsíce před koronavirovou krizí mnozí ekonomové upozorňovali, že vláda Andreje Babiše špatně hospodaří. Varovali, že plánovaný schodek se udržet rozhodně nepodaří. „Vláda přikryje nastupující problémy, které česká ekonomika měla už na přelomu roku,” říká teď hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Kabinet kritizuje dlouhodobě a nešetří jej ani teď. „Vláda totálně podcenila důsledky všech svých opatření. Nebyla na to připravená, neproběhla dopředu žádná komunikace,” říká v dubnovém čísle časopisu Neovlivní.

Ekonomka Helena Horská je známá tím, že ve svých analýzách a komentářích nelakuje věci na růžovo. A nemá problém říkat nahlas věty, které mocní neradi slyší. Tak třeba loni na podzim, když Babišova vláda finišovala s návrhem státního rozpočtu, opakovaně upozorňovala, že se v Česku peníze nesmyslně projídají. Že země neumí investovat. A že vývoj tuzemské ekonomiky může velmi zasáhnout brexit, uvalení cel na zboží z Evropy, obchodní válka mezi USA a Čínou, ochlazování německé ekonomiky. Tehdy ještě nemohla o zákeřném novém koronaviru nic tušit. „Vláda si kupuje voliče, je krátkozraká,“ říkala. A mezi prvními pak na jaře varovala, že s šířícím se koronavirem je to vážné, že bude – minimálně krátkodobě – ochromena celá světová ekonomika.

Rozhovor vyšel v dubnovém časopise Neovlivní. Ještě pár dní si jej můžete koupit ZDE

Neo: Rozhovor vzniká na konci března. Povězte: Vnímáte koronavirovou krizi jako jednoznačnou hrozbu, nebo je to i příležitost?

Teď v aktuální situaci je to především hrozba. Je ale třeba si říct, že brzy nastoupí další fáze, a to bude poučení z krize. Zjištění, že jsou věci, kterých jsme se zbytečně báli a které teď půjdou.

Neo: Co třeba?

Fungování mnoha služeb online, třeba online diskuze s lékaři, online přístupy k učivu. Takzvaný online lékař a snad i úředník bude něco, na co si budeme zvykat snadněji, protože pochopíme, že to má svůj význam.

Neo: A co nějaké příležitosti?

Tato krize nevznikla jako krize ekonomická, ale jako krize zdravotnictví. Možná si tedy lépe uvědomíme význam zdravotnictví v souvislosti s tím, co teď mnoho odborníků tvrdí. Že tohle celé je jen rozcvička a že pandemie je něco, s čím se v našem globalizovaném online světě musíme naučit žít. Že do budoucna může přijít něco, co může mít i fatálnější dopady.

Jinými slovy, mohli bychom si lépe uvědomit důležitost investic do zdravotnictví, nepodceňovat kapacitu zdravotního systému. A jak Mezinárodní zdravotnická organizace zmínila, musíme připravit zdravotní systém na podobné šoky, protože právě v hodnocení přípravy na pandemii nevychází Česká republika dobře. Konkrétně jde o nedoladěnou krizovou komunikaci, což bylo vidět hned od počátku, nedostatečnou přípravu pandemických plánů a v neposlední řadě nedostatečné rezervy v kapacitě zdravotního systému. A pak bych ještě přidala podfinancovanost zdravotního systému. To si myslím, že bude největší poučení ze současné krize.

Co je to koronavirový Marshallův plán? V čem vláda při záchraně ekonomiky zaspala? A jak se Babišův kabinet snaží lakovat situaci narůžovo? Celý rozhovor v dubnovém čísle časopisu Neovlivní. Objednávat můžete ještě pár dní ZDE: