Čínou odmítnuté klavíry koupil Komárek. Dá je do škol

Čína odmítla převzít nasmlouvané klavíry od českého výrobce Petrof. Miliardář Karel Komárek nyní oznámil, že jeho rodinná nadace všechny koupila a rozdá je do škol.


Čínský odběratel údajně odmítl klavíry převzít kvůli případným sankcím, které zmiňují komunističtí představitelé Číny v souvislosti s návštěvou šéfa senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan.

„Že klavíry koupíme, jsme se rozhodli hned, jak jsme se o problému dozvěděli. S manželkou jsme se domluvili, že je naše nadace obratem věnuje českým školám. Přáli bychom si, aby se těch jedenáct nástrojů stalo symbolem české hrdosti a soudržnosti,“ uvedl Karel Komárek, zakladatel nadace KKFF. „Česko je úspěšná a hlavně svobodná země. To je to, čeho si osobně nade vše vážím a tímto drobným gestem si to dovoluji spoluobčanům připomenout,“ dodal.

Komárkovo gesto ocenila majitelka a prezidentka společnosti Petrof Zuzana Ceralová Petrofová.  “Vážíme si toho velkorysého kroku a jsme rádi, že se naše klavíry dostanou do českých škol. Mne osobně nejvíc překvapila rychlost a rozhodnost Karla Komárka s jakou k tomuto neplánovanému obchodu přistoupil,“ uvedla.

Ceralová Petrofová dodala, že celá dodávka je k dispozici ve skladech v Hradci Králové a nic nebrání její distribuci. Byla totiž připravena pro export do chvíle, než jim odběratel pro Peking a okolí napsal, že se v Číně mluví o tom, že čínská vláda chce dát sankce na ČR a její zboží a že on nemá na to, aby platil pokuty. Požádal tedy o pozastavení dodávky. Pro firmu Petrof je pozastavení dodávek velmi nepříjemné. „Po složitém roce, kterým si všichni procházíme, je taková zakázka více než důležitá,“ řekla Petrofová.

Nadace KKFF vypíše v nejbližších dnech pro školy grantovou výzvu, na jejímž základě mohou školy o klavíry a pianina žádat.

Zdroj náhledové foto: Petrof.cz