Stravenková revoluce a zeť ministryně Schillerové

Mezi obchodními partnery supermarketů, které na nápadu ministryně vydělají, je i firma jejího zetě.

Stravenkový paušál. Vládní novela, která vyvolává už rok velké vášně. Zejména u majitelů restaurací, které letos zdecimoval covid-19. A teď jim navrch hrozí, že stravenková revoluce jejich zákazníky nasměruje k nákupům v supermarketech. Právě nadnárodní obchodní řetězce na celé novele vydělají.

10. června pracovní komise Legislativní rady vlády vypracovala své připomínky k návrhu ministerstva financí o stravenkovém paušálu, který se má stát alternativou ke stravenkám. Nově by lidé místo „papírků“ měli možnost od zaměstnavatele jako firemní benefit dostávat peníze. I tak by ale firmám zůstalo daňové zvýhodnění.


Foto: FB Aleny Schillerové

Komise doporučila návrh ke schválení. Ovšem jen za předpokladu, že jej úřad Aleny Schillerové podloží tvrdými daty, nebo přizná, že pro některá svá tvrzení nemá důkazy. Šlo mimo jiné o tvrzení, že stravenky jako takové představují „odliv zisků“ do zahraničí (do kapes stravenkových firem sídlících mimo ČR). A jako argument vládní legislativci jasně píšou, že takovým „odlivem zisků“ je přece i zisk nadnárodních obchodních řetězců, které díky novele mohou očekávat vyšší tržby.

„Změna systému se může hypoteticky projevit například nákupem zahraničních potravin a adekvátním snížením příjmů restaurací, takže nižší domácí poptávka díky menšímu využívání restaurací a zvýšená poptávka spotřebitelů po základních potravinách a surovinách v převážně zahraničně vlastněných obchodních řetězcích tak může mít rovněž určitý vliv na ‚odliv zisků‘,“ stojí ve stanovisku komise dostupném na jejích webových stránkách.

Jenže závěrečná zpráva o dopadech regulace, kterou ministryně Schillerová poslala do sněmovny, žádnou doplňující analýzu o odlivu zisků neobsahuje. Skutečnost, že novela nahrává nadnárodním řetězům, resort financí v celém procesu stravenkové revoluce zamlčuje.

A proč to není ani ve zprávě pro poslance? Ministerstvo financí doplnilo do dokumentu jen větu, že zaměstnanci s paušálem sice možná budou víc utrácet v obchodních řetězcích místo restaurací, ale to už podle úřadu platí i u stravenek. Analýzy dopadu na restaurace a závodní jídelny ani finální zpráva neobsahuje. „Předsedkyně Legislativní rady vlády požadavek na další dopracování této části závěrečné zprávy pracovní komise pro hodnocení dopadů regulace neuplatnila,“ zní odpověď ministerstva pro Neovlivní.cz.

Předsedkyní Legislativní rady vlády je ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která patří mezi nejloajálnější ministry Andreje Babiše.

Složitá exkurze do právních kliček a analýz je pro pochopení příběhu nutná. Pro kontext stravenkové revoluce je ale nezbytné znát i následující fakta: kdo jsou obchodní partneři velkých řetězců.

Jen málokdo ví, že mezi ně patří zeť ministryně Aleny Schillerové. David Rusňák, brněnský šíbr a majitel skupiny DRFG, která investuje do nemovitostí.

Jaká je vazba mezi obchodními řetězci a zetěm paní ministryně? A kdo další z vlády se supermarkety obchoduje? Čtěte v časopise Neovlivní.cz. Předplatné ZDE:

Zdroj náhledové foto: Facebook Aleny Schillerové

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email