Trumpova spoušť biblických rozměrů

Příznivci Donalda Trumpa vzali útokem budovu Kongresu, výsledkem jsou čtyři mrtví. Rozhovor s bývalým republikánem Igorem Lukešem o tom, jak Trump coby první americký prezident cílevědomě rozbíjel politický systém.

Z komunistického Československa emigroval v 70. letech. Od té doby sleduje profesor historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igor Lukeš z první řady proměny americké politiky. Ač sám bývalý republikán, jen těžko hledá na éře končícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa cokoli pozitivního. Dokáže mu připsat ale řadu prvenství: První prezident USA, k jehož zvolení přispěly cizí mocnosti. Nebo: První, který se neobtěžuje s fakty. Nebo: První, který nerozumí tomu, jak funguje věda. „Nebo také první prezident, který cílevědomě rozbíjí americký politický systém. Ten samý demokratický politický systém, který ho vzal doslova z ulice a přenesl ho do Bílého domu,“ říká Igor Lukeš. Co Trumpa motivuje, proč si stále drží tak silnou podporu a jak těžkou startovací pozici má v listopadu zvolený příští prezident Joe Biden?

Rok 2020 byl plný dění, které si člověk vůbec neuměl představit. Zdaleka nejde jen o ochromený život, vylidněná města a chladírenské vozy pro oběti koronaviru v ulicích západních měst. Jen těžko představitelné by bylo i to, co se od 3. listopadu odehrává ve Spojených státech. Voliči rozhodli, že éra nevyzpytatelného a velkohubého republikána Donalda Trumpa v Bílém domě má skončit. Byznysmena porazil rozdílem 6 milionů hlasů – a co je v USA důležitější, s významným náskokem volitelů – profesionální politik Joe Biden. Nikoli však podle Trumpa. To já jsem vyhrál, prohlásil. A v následujících čtrnácti dnech napadl podle rešerše listu The New York téměř 400krát legitimitu hlasování. Bez důkazů, stále znovu, nehledě na to, jak systematicky byly jeho výkřiky o volebních podvodech vyvraceny.

Donald Trump odmítl přiznat porážku. 6.1. 2021 Trumpovi příznívci vzali útokem Kongres Foto: Shutterstock

20. listopadu, kdy vznikal tento rozhovor, začal Trump hledat právní skuliny ve volebním systému, který stojí na zmiňovaných volitelích. Ti se mají sejít 14. prosince a podle vůle lidí oficiálně zvolit Bidena prezidentem. Volitelů je celkem 538, z nich těch pro Bidena 306. „Sledujeme skutečně situaci, kterou jsem si neuměl představit. Už samo o sobě to, že se o to snaží, je šokující,“ říká v rozhovoru pro Neovlivní.cz profesor historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igor Lukeš. „Tady se dnes mezi lidmi často opakuje fráze o solení půdy. Odkazuje na krutost Římanů, kteří když se z nějaké země museli vojensky stáhnout, před odchodem posolili půdu, aby se ujistili, že tam už nic na dlouhou dobu neporoste. Prezident Trump teď v podstatě solí půdu. Dělá věci, o kterých musí vědět, že jsou pro zemi destruktivní.“

Neo: Možná svým tvrzením sám věří.

Jen minulý týden jeho argumenty vyhodilo devět soudních stání. Devět soudců, republikáni i demokraté, vyhodnotilo jeho kauzy jako frivolní a neseriózní. V některých případech Trumpovi hlavní advokáti sami od soudu odešli, protože se styděli své argumenty vůbec na veřejnosti představovat. Protože soudce jim řekne: Tak dobrá, jdete sem, abyste argumentovali, že volby byly nelegální? Oni odpovědí ne. Jdete sem tvrdit, že sčítání hlasů proběhlo nesprávně? Oni odpovědí ne. Tak on řekne: Dobrá, kauzu uzavírám, sbohem. Další případ.

Neo: Je to tak, že je teď americká společnost rozdělena jako vlastně nikdy v novodobých dějinách?

Přesně tak. A tím pádem klesá hodnota demokracie jako formy uspořádání politických vztahů mezi občany, i jako formy ekonomických aktivit občanů. To všechno klesá dramatickým způsobem. A zatímco pan prezident se hádá se zbytkem země o férovosti voleb, ten třetí vzadu – Vladimir Putin – se směje.

Neo: Pojďme vycházet z toho, že Trump v Bílém domě končí. Jak byste jeho čtyři roky prezidentství hodnotil?

Mohl bych vytvářet jakési zdání objektivity a připravit si seznam pozitiv. Ale já takový seznam nemám. Místo toho vám řeknu, že pan prezident odchází z úřadu 20. ledna příštího roku, za nějakých šedesát dní, a zanechává za sebou spoušť biblických rozměrů.

Za prvé: Je to první prezident, který se dostal do úřadu alespoň částečně díky zpravodajským operacím cizího státu.

Za druhé: Je to první prezident, který od prvního dne v Bílém domě zavedl tuto zemi do postfaktické doby. Hned od počátku v rozporu s empiricky verifikovatelnou, fotograficky doložitelnou realitou tvrdil opak toho, co vypovídala. Mluvím o jeho tvrzení, že na inauguraci přišlo nejvíc diváků v dějinách USA. Jeho mluvčí tehdy slavně řekla, že sice je pravda, že je rozdíl mezi tím, co prezident říká, a tím, co ukazují fotografie, ale že pan prezident používá „alternativní fakta“.

Potom bych řekl, že je to první prezident, který nechápe, jak funguje a vyvíjí se vědecké poznání. S velkým gustem poukazuje na to, že jeden odborník kdysi říkal, že roušky nejsou důležité, zatímco teď říká, že důležité jsou. A pan prezident na tom školácky bazíruje a snaží se to používat jako argument, že vědci nevědí, co je pravda. A protože vědci sami nic nevědí, tak tím pádem on může používat vlastní hlavu a nemusí nosit roušku. Ve skutečnosti takhle věda nikdy nepracovala. Vědci nehledají absolutní a neměnnou pravdu. Ta možná existuje v geometrickém důkazu. Ale absolutní pravdu žádný vědec nehledá. Ve vědě se snažíme testovat hypotézy a eliminovat chyby. Tím, že děláme experimenty, vylučujeme věci, které prokazatelně nefungují. A to, co nám zbývá, je zatím to nejlepší, co si můžeme myslet. Nikdo ale netvrdí, že tohle je navždycky neměnná absolutní pravda.

Takže, když si doktor Anthony Fauci (hlavní imunolog americké vlády, pozn. red.) původně myslel, že důležitější než roušky je nesahat si na obličej, mytí rukou a dezinfekce stolů a všeho, čeho se dotýkáme, tak to byl jeho původní názor, protože původně se nevědělo, že se virus šíří aerosoly ve vzduchu, nikoli dotykem povrchu. A když se dozvěděl, že se šíří aerosoly ve vzduchu, tak svůj názor na používání ústenek změnil. A takhle normálně funguje vědecké poznání. Pan prezident, kterému je 74 let, to nechápe.

A dál bych řekl, že to je první prezident, který cílevědomě rozbíjí politický systém. Ten samý americký demokratický politický systém, který ho vzal doslova z ulice a přenesl ho do Bílého domu.

Celý rozhovor o éře Donalda Trumpa vyšel v Zimním speciálu Neovlivní.cz. Pořiďte si předplatné a už vám žádný článek neuteče.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email