Kde je pan Jie: Temná budoucnost Zemanova poradce

Žije ještě vůbec čínský ekonomický poradce českého prezidenta?

Jsou to už čtyři roky, co byl v Číně zatčen Jie Ťien-ming. Ústřední postava skupiny CEFC a také poradce českého prezidenta Miloše Zemana. Čínský komunistický režim před pár týdny zveřejnil pětidílnou TV minisérii, v níž připisoval panu Jie rozsáhlé zločiny. Jeho osud ale nijak nezmínil. Žije vůbec ještě?


Zemanův poradce, vlevo nahoře, a jeho údajní komplicové. Repro: CCTV

Po dlouhých letech mlčení to je první zpráva z čínských oficiálních míst. Ústřední komise pro disciplinární kontrolu, hlavní protikorupční úřad v Pekingu, v lednu zveřejnila televizní dokument, v němž zaznělo svědectví o „obrovské korupci“ ze strany Jie Ťien-minga.

Zakladatele společnosti CEFC China Energy Company, který si věřil natolik, že chtěl koupit ruský gigant Rosněfť. A také muže, kterému se podařilo podfouknout jak českého prezidenta Miloše Zemana, tak čínské pohlaváry. V seznamu prohřešků je právě to poslední zmiňované hříchem, který se v komunistickém režimu neodpouští.

O údajných zločinech pana Jie se v dokumentu s názvem Nulová tolerance mluví v souvislosti s bývalým tajemníkem strany a šéfem státem vlastněné Rozvojové banky Číny Chu Chuaj-pangem. Ten byl odsouzen na doživotí. Trestu smrti, který Čína za rozsáhlou korupci svých představitelů čas od času uděluje, se vyhnul. A poté veřejně v dokumentu prohlásil, že ho Jie Ťien-ming uplácel.

Výměnou za to mu bankéř dle svého tvrzení pomáhal úvěrovat jeho společnost. Konkrétně zazněly informace k úvěru ve výši 4,8 miliardy dolarů pro CEFC.

O korupci Jie Ťien-minga mluvil v dokumentu i Wang San-jün, prostředník těchto transakcí a šéf komunistů v provincii Kan-su.

KDE JE PAN JIE?

Jen pan Jie se v minisérii čínské propagandy, jíž se režim snaží odradit potenciální korupčníky, neobjevil. Stejně jako žádná informace o tom, jak byl za zločiny, z nichž ho jeho údajní kumpáni veřejně usvědčili, potrestaný.

Vypadá to jako velká záhada. O jeho osudu nelze z veřejně dostupných zdrojů nic dohledat. Stejně jako není možné se na něj nijak doptat. Osobně jej sehnat nelze, telefony původně vedené na jeho CEFC už patří někomu jinému a na e-maily nikdo nereaguje. V původním sídle firmy v luxusní čtvrti French Concession už podle místních novinářů sedí jiné společnosti. S pátráním nepochodila redakce Neovlivní.cz ani zahraniční kolegové, jako například naposledy americký list Wall Street Journal.

A víc o jeho osudu nevědí ani místní novináři, kteří se popisování případu věnují. „Je mi líto, ale nemám žádné další informace,“ reagoval například Zichen Wang, bývalý bruselský korespondent oficiální tiskové agentury Xinhua, který nyní pracuje v jejím ústředí v Pekingu.

Jeho kolegové, kteří nejsou spojení s čínskými státními médii a dění popisují ze sousedních zemí, se přiklánějí k tomu, že Jie Ťien-ming stále nebyl odsouzený.

Věřím, že je stále naživu a ve vazbě. O jeho smrti jsem nic neslyšel. Nevím, kde je držen, a nemyslím si, že byl odsouzen. Číňané to drželi pod pokličkou,“ uvedl jeden z novinářů, který kvůli povaze své práce trval na anonymitě.

Co zatím hraje ve prospěch pana Jie? Detaily přinášíme v březnovém časopise Neovlivní.cz, který je k mání v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Repro/CCTV

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email