Síkela: Miliony pro spolek spojený s Mayerovou prověříme

Babišova administrativa poslala spolku spojenému s rodinou Jany Mayerové obžalované v kauze Čapí hnízdo pět milionů z veřejných peněz.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) prověří transakce, které v Babišově éře resort uzavřel se spolkem spojeným s rodinou klíčové postavy kauzy Čapí hnízdo.


Foto: Shutterstock

Jak popisujeme v dubnovém časopise Neovlivní.cz, Asociace pro evropské fondy vedená dnes již bývalým manželem Jany Mayerové inkasovala od MPO bezmála pět milionů korun za poradenství.

“Vyžádám si výstupy všech analýz, za které MPO pod vedením hnutí ANO této asociaci zaplatilo pět milionů korun, a prověřím to,” reagoval v úterý ministr průmyslu Síkela.

Mayerová bývala Babišovou manažerkou a její podpis figuruje pod žádostí o dotaci na Čapí hnízdo. Za ANO také seděla na jihlavské radnici.

Stejně jako její dnes již bývalý manžel Daniel, který Asociaci pro evropské fondy vede. Kontrakty s Asociací přitom ministerstvo uzavřelo až poté, co ministerstvo v roce 2017 ve vládě do gesce hnutí ANO. Do té doby žádné podobné smlouvy veřejné databáze neevidují.

Asociace pro evropské fondy přitom podle oficiálních údajů zveřejněných v účetních závěrkách neměla v době spolupráce s ministerstvem žádné zaměstnance, neuváděla žádné personální náklady. Daniel Mayer tvrdí, že práci pro MPO odváděli najatí specialisté.

„Na každé zakázce vždy pracuje tým specialistů složený ze zaměstnanců členských firem asociace pod vedením zkušeného seniorního konzultanta,“ cituje časopis Neovlivní.cz Mayera.

Na přímý dotaz pak popřel, že by zakázky jakkoli souvisely s kauzou jeho bývalé ženy. „Veškeré tyto aktivity a činnosti nemají zcela nic společného s vámi zmiňovanou kauzou. Ani asociace, ani žádná z členských firem s touto kauzou nemá nic společného,“ napsal v e-mailové korespondenci.

Detaily transakcí, z nichž plynuly miliony z veřejných peněz Mayerově Asociaci, popisujeme v dubnovém časopise Neovlivní.cz. Objednávat můžete v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email