Jan Hrušínský: Když čtete The New York Times

Srpnové vzestupy a pády principála Divadla Na Jezerce

Dcera Bára mi k mým letošním narozeninám dala knihu sestavenou z titulních stran The New York Times. Každá titulka vždy z 9. června toho kterého roku od mého narození v roce 1955 až do současnosti. Prvních 67 stran. Další listy obsahují vždy souhrn nejzajímavějších událostí každého roku. Informace z celého světa v dobovém kontextu. Tedy řeknu vám, to je čtení! Mnohdy překvapivé, mnohdy inspirativní, ale už od roku 1851, kdy The New York Times vyšly poprvé, vždy se snahou objektivně a pravdivě informovat.


Foto: Divadlo Na Jezerce

Co zajímalo Ameriku v den, kdy jsem se narodil? Tak například jsem se dozvěděl, že indický premiér Nehru absolvoval cestu po sovětských městech, v jejímž rámci navštívil Moskvu, Leningrad a Kyjev a setkal se s Molotovem. Na obrázku hladí po hlavičce děti v nějaké moskevské škole. Bomba! Co by asi Nehru říkal, kdyby stejnou cestu absolvoval dneska a viděl, co Rusové na rozkaz Moskvy provádějí na Ukrajině. Školy srovnané se zemí, rozstřílená divadla, muzea i obytné domy. Mnoho měst a vesnic lehlo popelem. Rusové kradou Ukrajincům lednice, pračky a televizory. A bohužel i děti. Stovky ukrajinských dětí byly ruskou armádou uneseny a odvlečeny do Ruska na tzv. převýchovu.

Že vám to něco připomíná? Ano, mně taky. Takhle se chovají Rusové, které Nehru hladil jako školáky po hlavičkách v Moskvě a psali o tom v The New York Times a stoprocentně i v Rudém právu. Nebo to jsou už jejich synové? Vtrhli 24. února 2022 na Ukrajinu a chovají se tam jako nacisté v roce 1942 v Lidicích, v Ležákách a vlastně všude, kde se nacismus objevil.

Ale čemu se divím? Vždyť Rusové společně s německými nacisty v roce 1939 přepadli Polsko. Každý z jedné strany. O pár dní později napadl Sovětský svaz Finsko, které Hitler prostřednictvím spojenecké smlouvy Ribbentrop-Molotov velkoryse přenechal Stalinovi.

Kdybych se narodil o něco dříve, měl bych v darované knize i tyhle stránky. Stinné stránky. Krvavé a odpudivé za Stalina stejně jako za Putina. Takže se musím spokojit jen s desítkami okupací, válek, přepadení sousedů i vzdálených zemí, vraždění a zotročování národů, které Rusové provádějí celých 67 let, co jsem na světě. Dějiny Sovětského svazu a následně Ruska jsou dějinami násilí, útlaku a ponižování. Dějinami udávání a závisti. Kolik hrůzy a utrpení udavači způsobili lidem svým udavačstvím? Kolik lidí připravili o život? A jak je možné, že u nás dnes udavačství téměř nikomu nevadí? No Bože, tak udával u StB, no a co? Vždyť jsme Češi. A Slováci. Malí, ale Češi.


Text vyšel v zářijovém časopise Neovlivní.cz

A vůbec, vždyť u nás se z udávání stal málem národní sport. Těch udání, co bylo podáno za vlády Babiše, Schillerové a Havlíčka, Zemana a Klause! To je podhoubíčko, to se to udává! Pošleme na vás anonymně kontrolu, udáme vás a zaklekneme. Ha! Ty jsi mi dal padáka? Udám tě úřadům a ty už s tebou zatočí! Ha!

Takový udavač, to je panečku povaha. Bába celý život lže a krade, předstírá, že pracuje, a přitom vám jen škodí, dvacet let chodí v jedněch vytahaných gatích, aby lidé neřekli, kolik má doma ve slamníku nakradeno – a pak vás udá. Jaká to asi musí být trýznivá radost pro tu nízkou a nemocnou dušičku. Jaký nešťastný život musí takový člověk mít. Zavařit někomu. Nebo alespoň mít ten pocit. Fuj!

Po přepadení Ukrajiny vyšlo najevo, že Nadace Livie a Václava Klausových měla všechny peníze uložené v ruské Sberbank! Nejdřív samý Friedrich von Hayek, samá Thatcherová, zadek v západních audinách a tenisových klubech a prachy strčí do ruské banky. A Zeman? Škoda slov.

Tady vidíte, kam až vás může zavést čtení The New York Times.

Pro Neovlivní.cz Jan Hrušínský, principál Divadla Na Jezerce,
23. srpna 2022

Zdroj náhledové foto: Divadlo Na Jezerce

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Štítky: ,