Databáze lží: Schillerová a kdo zařízl platy učitelů

Politička ANO často kritizuje konkurenci za věci, které ve skutečnosti pokazila ona sama.

«« Zpátky do databáze lží

Jsou politické lži, které na první pohled nejsou vyloženou nepravdou. “Jen” je v nich obsažena jen část pravdy a hlavně: zapomínají na vlastní podíl na daném pochybení.

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová už si za to vysloužila několik zápisů do Databáze lží. Nejnověji za svá slova při ostřelování vlády kvůli platům učitelů. Schillerová kritizovala, že se nebudou zvedat.


Foto: Ministerstvo financí

“S platy učitelů rozpočet podle Petra Gazdíka počítat nemůže, protože není schválený zákon. A to přesto, že je schválený vládou a podle pana poslance i dobře projednaný. Že rozpočet na příjmové straně počítá se 150(!) mld. ze zákonů, které ještě nejsou ani na vládě, to problém není,” napsala na Twitteru.

Bývalý ministr školství Gazdík jí obratem připomněl, že to byla ona, kdo v roli ministryně Babišovy vlády loni učitelské platy zařízl.

“Když to říká osoba, která zařízla stejný zákon s garancí platů učitelů na konci minulého volebního období, je to chucpe. Nebo drží čelo lepší než populužní dvůr, že?” vzkázal Gazdík poslankyni ANO.

Gazdíkova slova je možné brát s rezervou, je to politický oponent. Nicméně stejnou verzi předkládá dobová Mladá fronta Dnes z mediální divize Andreje Babiše. Byla to Schillerová, kdo podle novin striktně odmítal novelu zákona, která by učitelům zaručila od roku 2023 nárok na plat ve výši 130 procent průměrné mzdy.

„Toto pokud projde, a říkám to otevřeně, a je jedno jestli senátní nebo sněmovní verze, protože mezi nimi je rozdíl tři miliardy, možná pět, tak je to zásah pro rozpočet přes 30 miliard, a to by znamenalo tak významné škrty, že bychom museli snižovat platy ve veřejné sféře třeba o 15 procent,“ citovaly noviny Alenu Schillerovou.

Proti zákonu se kromě ANO postavili i sociální demokraté a komunisté. Původně novelu s navýšením platů učitelů předložili Piráti.

«« Zpátky do databáze lží


Partner projektu Databáze lží vzniká díky podpoře Martina Hájka


Zdroj náhledové foto: Ministerstvo financí

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email