Porodnice v Kambodži? Jako u nás po válce

Čeští porodníci pomáhají zlepšit kvalitu porodnictví v Kambodži, tamní doktoři byli nyní v Praze.

Přístup ke vzdělání je v jihoasijské Kambodži komplikovaný, což se odráží na následné specializované péči. Jedna z oblastí, kterou pomáhají zlepšit čeští lékaři, sestry a zdravotníci, je porodnictví. Jejich prioritou je snížit úmrtnost tamních rodiček a novorozených dětí.


Porodnice v Kambodži Foto: Facebook Antonína Pařízka

Do Kambodži už v minulosti vycestovala mise zdravotníků pod vedením vedoucího lékaře gynekologické porodnické kliny pražské fakultní nemocnice U Apolináře Antonína Pařízka.

Uplynulý týden pak v České republice strávili lékaři a zdravotnický personál z Kambodži. “Čeká je bohatý odborný program, během kterého jim představíme celý systém péče o matku a dítě,” uvedl Pařízek.

Cílem projektu je vzdělávat tamní zdravotníky, zajistit přístroje a pomoci s koordinací chodu porodnic a neonatologických oddělení. “Existují výrazné rozdíly mezi péčí v hlavním městě Phnompenh a venkovských provinciích. Češi svou pomoc zaměřili na provincii Kompongcham. Celá provincie má pouze tři nemocnice a jediný operační sál na celou provincii, kde jsou schopni udělat císařský řez,” popsal podmínky Pařízek.

Většina žen rodí v regionálních zdravotnických centrech, kde pracují jen porodní asistentky, nikoliv lékaři. Jde o budovy bez zdravotnického vybavení s omezeným přístupem k sociálnímu zázemí a tekoucí vodě.

Kvalita porodnictví ve venkovských provinciích přitom podle českých lékařů odpovídá tomu, jak to v České republice vypadalo po druhé světové válce. Cílem projektu je podle Pařízka, aby v každém takovém centru, kde ženy rodí, působil i porodník, anesteziolog a neonatolog, aby tam bylo možné v nutných případech provést i císařský řez. Zdravotníci by se podle něj měli naučit rozlišovat rodičky podle rizika.

Další detaily ZDE a ZDE.

Zdroj náhledové foto: Facebook Antonína Pařízka

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Štítky: , ,