Dokument: Co slíbil nový šéf Českého rozhlasu René Zavoral

Sedm hlasů z devíti, tedy silný mandát, získal od radních čerstvě zvolený generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Z pětice kandidátů byl jediným “zevnitř”, coby dosavadní programový náměstek tak mohl ve svém projektu – i projevu před Radou – těžit z toho, že rozhlas zná do detailu. Ale také jako jediný musel reagovat na výtky, které radní k dosavadnímu chodu veřejnoprávní instituce měli.

Deník Neovlivní.cz ráno publikoval rozhovor s mediálním analytikem a šéfredaktorem týdeníku Marketing & Media Filipem Rožánkem o zákulisí volby nového šéfa ČRo.

René Zavoral na snímku, který zveřejnil Český rozhlas.

René Zavoral. Foto: Český rozhlas.

“Myslím si, že při prvním hlasování nebude generální ředitel zvolen, takže bude následovat rozstřel ve druhém kole mezi dvěma, možná třemi kandidáty s největším počtem hlasů. Do této sestavy postoupí – čistě podle mého odhadu, nemám to podloženo zákulisními informacemi – René Zavoral a někdo zvenčí. Jako nejpravděpodobnější vidím, že to bude Tomáš Skřivánek,” uvedl mimo jiné Rožánek (celý rozhovor naleznete zde »).

A přesně podle tohoto scénáře se volba odehrála. Její vítěz René Zavoral se svého šestiletého mandátu ujme už ve čtvrtek. Povede instituci s dvoumiliardovým rozpočtem a patnácti sty zaměstnanci. Ve svém projektu slíbil například vypracovat šestiletý finanční plán, zasadit se o fixaci koncesionářského poplatku na inflaci a vrácení DPH. Celý jeho projekt si můžete přečíst níže.

Coby člen managementu kritizovaného exředitele Petera Duhana musel během slyšení reagovat na otázky, jakých chyb se podle něj bývalé vedení dopustilo. Měl se zamyslet i nad vlastními přehmaty: “Vnímám, že se nám nepodařilo při restrukturalizaci získat pro změny zaměstnance. To je nutné každé změně a úpravě. Nevysvětlili jsme dostatečně, co mají změny přinést a jaké výhody z nich plynou,” řekl například Zavoral.

Nastupujícímu šéfovi ČRo je devětatřicet let. V rozhlase působí (s přestávkou) patnáctým rokem, náměstkem pro program je od dubna 2013. Předtím řídil strategický rozvoj, odbor komunikace či marketing a PR. Přestávku strávil v Komerční bance, působil v korporátní komunikaci.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Zdroj: rozhlas.cz

Zdroj: rozhlas.cz