Žebříček vlivu ve vládě: Číslo 17

Už dva roky sedí ve Strakově akademii kabinet Bohuslava Sobotky. Deník Neovlivní.cz přináší v tomto “poločase” žebříček vlivu ve vládě, přehled, jaká je pozice jednotlivých ministrů. Mezi kriteria našeho indexu patří například kompetence politické i odborné, vnímání mediálního obrazu i zákulisní informace o postavení uvnitř mateřských partají i samotné vlády.

Číslo 17 – ministr dopravy Dan Ťok

TOP vlivní ve vládě: Dan Ťok

Bývalý vrcholový manažer se slušnou reputací ve vládě pohořel. Dan Ťok totiž přišel do vlády, aniž zjevně tušil, že je před ním problém, který nemá dobré řešení. A tím je kauza mýto.

Nový ministr dostal na triko výběr budoucího správce mýtného systému. Jenže smlouvy, které uzavřeli jeho předchůdci, jsou pro stát natolik nevýhodné, že mimo jiné svazují resortu ruce i při samotném výběrovém řízení. Jak sám mimistr podotkl nedávno ve sněmovně, která jej kvůli mýtu grilovala: “Naše situace připomíná klec, ve které ministerstvo je, ale klíče od ní má Kapsch.”

Na druhou stranu Dan Ťok zjevně problém podcenil. Mění plány za pochodu, nekonzultuje to s koaličními partnery a pak se diví, že se kvůli mýtu ocitá pod tlakem. Jen pro ilustraci scénka z letošního ledna: Premiér Sobotka veřejně ujišťuje, že soutěž na mýto běží podle schváleného scénáře. Den poté ministr Ťok na koaliční radě oznámil, že vládní harmonogram už neplatí a že má nové řešení, s kterým vládu seznámí někdy v únoru.

Ačkoli řadu dílčích věcí v resortu ministr vyřešit umí, s tím hlavním si neporadil. Právě mýto připravilo Ťoka o desítky procent bodů v kategorii Schopnost zvládat resort, za kterou pak dostal jen 30%.

Ministrovu nejistou pozici si dobře uvědomili i jeho kolegové z ANO, za které bývalý ředitel stavební firmy Skanska do vlády přišel. Loni v létě povolali PR specialisty, aby vylepšili ministrův mediální obraz. To se jim do značné míry povedlo, ministr začal být aktivnější, začal být vidět a přicházel sám s tématy, která servíroval médiím. Problém mýta ale ani mediální experti nevyřešili, ministr se totiž podle některých členů ANO chová jako neřízená střela.

To jej připravilo i o řadu bodů uvnitř hnutí ANO, s lidmi v druhé linii Dan Ťok vychází chladně, jejich podporu si nikdy nezískal. Jediné, co mu zajišťuje dvacet procent, je vztah s Andrejem Babišem, který nad ním drží ochranou ruku. Už z případu Kleslová ale víme, že ani přízeň “šéfa” nemusí stačit, když někomu mydlí schody další členové vedení ANO.

Symbolické je, že ještě v létě se uvnitř mluvilo o tom, kdo Dana Ťoka vystřídá a padala i konkrétní jména z poslaneckého klubu ANO. Nyní už nezní, nikomu se totiž do jeho křesla nechce. A na výměnu teď netlačí ani koaliční partneři.