Časopis Neovlivní.cz: Nenávidím nevěřící. Příběh pražského imáma

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh byl na konci minulého týdne nepravomocně odsouzen za účast na teroristické skupině a financování terorismu na deset let do vězení. Jeho bratr Omar pak na jedenáct let, švagrová Fátima Hudková má jít do vězení na šest let.  Nikdo z nich nebyl vychováván jako věřící muslim. Ani nepocházejí z věřící rodiny. Přesto se všichni tři mezi patnáctým a osmnáctým rokem života radikalizovali. Co je k tomu vedlo? Byli osamělí pěšáci nebo je podobně smýšlejících muslimů v Česku víc.A věděla o nich česká tajná služba? Detailní příběh v časopise Neovlivní.cz

„Smiř se s tím, že nejsem tvůj přítel. Jsem tvoje pokrevní dcera, ale ne přítel. Jsi moje máma a musím se k tobě chovat slušně, protože mi to nařídil Bůh. Ale jsi nevěřící a já nenávidím nevěřící.“ To napsala Fátima Hudková své matce krátce poté, co uprchla z Česka do Sýrie za svým manželem Omarem, který tou dobou už pět měsíců válčil v Sýrii po boku teroristů.

Článek vyšel v časopise Neovlivní.cz, který si ještě tento týden můžete objednat na https://neovlivni.cz/predplatne/

A další SMS zněla: „Nikoho neplánuju zabít teď v Čechách, ale v budoucnu to není tak jisté. Tak si na to vždycky vzpomeň a podívej se na moji fotku. Teď tě to bolí, ale musíš si zvyknout.“

V Sýrii se Fátima s Omarem setkala poprvé. Pětadvacetiletá rodačka z malé vesnice poblíž Mělníka osobně svého nastávajícího nikdy předtím neviděla. Přes Skype je podle práva šaría oddal Omarův bratr, bývalý pražský imám Samer Shehadeh.

Teď má jít Fátima, původním jménem Kristýna, za podporu terorismu do vězení. Stejně jako brattři Omar a Samerovi. Důkazů proti nim nashromáždili žalobci nepočítaně. Jde zejména o desítky dokumentů z jejich šifrované komunikace, z nichž se teď citovalo v soudní síni.

Někdejší imám byl sice obezřetný, komunikoval přes telefon a počítač skrze zabezpečené aplikace, jako byl třeba WhatsApp, netušil ale, že v té době už je bezpečnostní složky dokázaly prolomit.

Ostře sledovaný proces začal za přísných bezpečnostních opatření na začátku ledna. Na lavici obžalovaných ale usedl jen Samer Shehadeh. S plnovousem, ve světle žlutém triku a zelených kalhotách s pouty na rukou v obležení ozbrojených a maskovaných těžkooděnců. Fátimu i jejího manžela policisté stíhají jako uprchlé.

Celý příběh najdete v magazínu Neovlivní.cz, který si můžete ještě tento týden objednat na této adrese: