Klíčový hráč končí, usnesení č. 2720 změnilo mapu vlivu v Praze

Radní hlavního města významně zasáhli do mapy vlivu v Praze. Vymazali z ní tento týden klíčového magistrátního úředníka. Stačila změna organizačního řádu a o své místo přišel dosud nesesaditelný šéf majetku hlavního města Radek Svoboda, který je spojený s érou primátora Pavla Béma.

Usnesení číslo 2720 radní v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou připravovali skoro rok, Radka Svobody se zejména hnutí ANO a Trojkoalice snaží zbavit dokonce ještě déle. Teprve tento týden ale usnesení, kterým ruší Svobodův odbor evidence, správy a využití majetku, schválili. Odbor bude od příštího ledna rozdělený na dva, na místa jejich šéfů bude vypsané výběrové řízení.

Chrliče na Svatovítské katedrále v Praze. Ilustrační foto: Shutterstock

Chrliče na Svatovítské katedrále v Praze. Ilustrační foto: Shutterstock

Radek Svoboda přitom patřil mezi dvacítku nejvlivnějších hráčů Prahy, který sestavila redakce Neovlivní.cz. Loni se jeden čas dokonce pohyboval v první desítce (detailněji zde »). Byl jedním z mála vrcholných úředníků z éry vlády dvojice Pavel Bém – Roman Janoušek, který přežil “očistu” radnice. Vládnul jednomu z nejdůležitějších a největších odborů: majetku.

Zatímco šéf odboru městského investora Jiří Toman či zástupce ředitele magistrátu Peter Ďurica ve funkcích skončili, Radka Svobodu si primátoři Bohuslav Svoboda, Tomáš Hudeček i Adriana Krnáčová rádi ponechali. Důvody jsou dva. Svoboda si v minulosti nezadal tolik jako třeba Toman. A především: po velké výměně úředníků na magistrátu zůstal jedním z mála, kdo své práci bezvýhradně rozuměl.

A právě to byla největší Svobodova přednost: dlouhá léta ve funkci ředitele odboru majetku způsobila, že se bez jeho požehnání v Praze skoro nic nestalo. Když občan či vedení městských částí potřebuje například koupit či převést jakoukoliv nemovitost ve vlastnictví Prahy, musí právě za Svobodou. “Jako starostka jsem věděla, že když jde o majetek, nemá cenu chodit jinam než za panem ředitelem Svobodou,” řekla před časem deníku Neovlivní.cz radní Jana Plamínková.

Za jeho odchodem a nynějším rozhodnutím rady stojí podle neoficiálních informací “ztráta důvěry” zejména ze strany primátorky. Krnáčová mu nikdy nevěřila, obávala se jeho napojení na lidi z éry Bém-Janoušek.

Čtěte také

» TOP 10 vlivných v Praze – aktuální pořadí
» Kdo je Radek Svoboda
» Exprimátor Bém se pustil do realit

Oficiální důvod je ale jiný: rozdělením Svobodova odboru bude práce magistrátu efektivnější a transparentější. “Důvodem navrhované změny je především optimalizace výkonu jednotlivých činností, které magistrát vykonává zejména s ohledem na respektování potřeb občanů hlavního města, vyřizování jejich žádostí a podnětů a požadavků jednotlivých městských částí. Účelem vytvoření těchto odborů je zejména snaha vytvořit samostatné útvary, které se budou plně věnovat jejich problematice, čímž bude zajištěna větší efektivita práce a to zejména ve vztahu k občanům hlavního města Prahy. Dalším důvodem pro rozdělení odboru je zprůhlednění finančních toků, které umožní efektivnější využívání městského majetku a stejně tak i efektivnější vynakládání finančních prostředků,” stojí v důvodové zprávě k usnesení rady.

Kdo místo Radka Svobody zaujal místo mezi dvacítkou nejvlivnějších lidí Prahy? Již brzy na Neovlivní.cz