Jak čumí surikaty, Babišův brněnský Hrdlička a Zprávy týdne

    Co přinesl 20. týden roku 2017

Miloš Zeman se vrátil z návštěvy Číny. Cesta mimo jiné potvrdila pochybnosti ohledně zdravotního stavu prezidenta. Miloš Zeman málem upadl hned při vystupování z letadla, bez pomoci se neobešel po celou návštěvu. Na společné focení s ostatními státníky jej museli přivézt na golfovém vozíku.

Nohy mu sice neslouží, ale jinak je to stále ten stejný Miloš Zeman. Jeho “vtipný” bonmot směrem k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že novinářů je až moc a měli by se likvidovat, podle očekávání zaznamenala i světová média.

„Tady jsou další novináři? Novinářů je příliš moc, měli by se likvidovat.“ Další z povedených bonmotů Miloše Zemana, tentokrát z rozhovoru s Vladimirem Putinem. FOTO: Twitter Jiřího Ovčáčka

A podle očekávání Miloš Zeman po svém návratu neodvolal Andreje Babiše z pozice ministra financí. A naopak nečekaně neodeslal svoji milost pro Jiřího Kajínka do věznice, aby mohl být dvojnásobný vrah propuštěn na svobodu. Oba kroky podle zpráv z Hradu prezident chystá až na následující týden.

Vládní krize minulý týden pokračovala šarádou ohledně nového ministra financí. Andreje Babiše by měl v čele klíčového vládního resortu vystřídat poslanec Ivan Pilný, kterého si lídr hnutí ANO “pěstoval” jako stranického rebela. Teprve na tento návrh premiér Bohuslav Sobotka kývnul, předchozí Babišův nápad s náhradou v podobě náměstkyně Aleny Schillerové vetoval.

Můžeme se jen dohadovat, jestli premiér věděl, co chystá v Olomouci žalobce Ivo Ištvan. Každopádně Andrej Babiš může být vážně rád, že Sobotka jeho nápad se Schillerovou nevyslyšel.  Ištvanovi lidé totiž rozjeli obří akci namířenou proti únikům informací z policejních spisů a v jejich síti uvízl i zeť Schillerové a významný sponzor hnutí ANO David Rusňák.

Rusňák je obviněný kvůli podezření, že pomocí svých kontaktů získával důvěrná data od policie. Podnikatel je známý tím, že v jeho byznyse mu pomáhají krýt záda i bývalí policisté. Že by u toho ale porušoval zákon, jak dnes tvrdí žalobci, to se nevědělo. Policie podezřívá celou zadrženou skupinu, že dlouhodobě využívala informací z policejních databází a spisů k zahlazení vlastních přešlapů nebo proti své konkurenci. Skupině se na Brněnsku přezdívalo Bratři v triku.

Andrej Babiš se od brněnského podnikatele obratem distancoval se slovy, že jej nezná a dodal: “Nařídil jsem, aby peníze od něj vrátili a pana Rusňáka vyloučili.” Babišova média následně Rusňákův vliv bagatelizovala. Jenže jak je to ve skutečnosti?

O Rusňákovi se na Brněnsku mluví jako o Hrdličkovi zdejšího ANO, s odkazem na pražského kmotra ODS Tomáše Hrdličku. Ač neměl žádnou funkci, stal se rozhodující postavou brněnské buňky. Má na sebe navázanou podstatou část členské základny, což znamená, že každý, kdo chce něco prosadit, musí se domluvit právě s ním.

Rusňák patří mezi nejvýznamnější sponzory hnutí, jeho nepeněžitý dar před komunálními volbami v roce 2014 přesáhl milion korun. Mimochodem: dar, který přiznávají jak lidé z hnutí ANO i sám Rusňák, vůbec neprochází výroční zprávou o partajním financování. Jak je to možné? To teď dohledávají ekonomové hnutí.

A pár telegrafických zpráv, které se minulý týden také staly: Hokejisté na MS skončili ve čtvrtfinále. Brankář Petr Čech oslavil pětatřicáté narozeniny. Herci a principálovi Janu Hrušínskému někdo bez dovolení osel jeho pole řepkou.

Jan Hrušínský odvyprávěl příběh s řepkou na svém facebookovém profilu

A Andrej Babiš se se zaměstnanci ministerstva financí rozloučil stylově. Na Čapím hnízdě. Zahrál jim k tomu Richard Krajčo, na Twitteru přezdívaný Jiřina Švorcová dnešních dní. Babišových podřízených z ministerstva dorazilo prý zhruba 400, mezi nimi i nevidomý náměstek MF Ondřej Závodský: “Babiš říkal, že koukáme jak surikaty z Čapáku. Přijel jsem se podívat, jak blbě čumí,” citoval nadsázku Závodského Seznam.cz.

A co jsme psali minulý týden na Neovlivní.cz:

Proč je pro Babiše důležité, aby si uchoval vliv na financích

Ministerstvo financí patří odjakživa mezi klíčové resorty každé vlády. Andrej Babiš má ovšem nyní hned několik důvodů proto, aby si i po svém nuceném odchodu vliv nad ministerstvem uchoval. Ohroženy jsou zisky Agrofertu, ve hře je i policejní vyšetřování.
Oč jde ve hře o post ministra financí jsme popsali zde ».

Touha ovládat ČEZ. Aneb co se odehrává na pozadí vládní krize

Odvaha a jistota úspěchu – to jsou dvě věci, které scházely šéfovi hnutí ANO a stále ještě ministru financí Andreji Babišovi, aby si splnil jeden z největších snů, s nimiž vstupoval do politiky. A to dobytí polostátního energetického gigantu ČEZ, v němž stát drží 70procentní balík akcií. Ne že by to nezkoušel, ale vždy zůstal přinejlepším na půli cesty. Proč? Co chystal na červnovou valnou hromadu, které se už v pozici ministra patrně nedočká? A čím jej zválcoval Bohuslav Sobotka, do jehož sféry vlivu ČEZ dlouhodobě spadá?
Příběh mocenské hry o ČEZ nabízíme zde ».

Rodina Rusňákových. Noví vládci Brna v barvách ANO a s kontakty na financích

Není mnoho rodin, které mají svůj vliv rozprostřený na několika frontách. Rodina finančníka Davida Rusňáka to splňuje bezezbytku. Jeho manželka je radní za ANO na brněnském magistrátu, tchyně nově řídí úsek výběru daní na ministerstvu financí. On sám je mecenášem Babišova hnutí a jeho vliv posiluje pověst rozhodujícího zákulisního hráče brněnské buňky. Nyní byl zadržen v souvislosti s rozsáhlou policejní akcí namířenou proti únikům z policejních spisů.
Profil Davida Rusňáka a jeho vlivovou síť jeho rodiny jsme přinesli tady v tomto článku ».

Ano, bude líp. Za dvacet let, když se budeme snažit

V politických šarvátkách a hádkách o to, kdo co provedl, poněkud zanikají klíčové otázky, které přitom zajímají každého z nás. Třeba ta, kterou si klademe od listopadu 89: Kdy se budeme mít jako Němci nebo Rakušané?
Analýzu ekonomického vývoje v České republice najdete v tomto textu ».

Že se vás kyberútoky netýkají? Omyl, říká expert v unikátním rozhovoru

V téměř stovce zemí – včetně České republiky – proběhl před pár dny dosud největší kybernetický útok, během něhož bylo zasaženo přes sedmdesát tisíc počítačů. Myslíte, že se vás to netýká? Unikátní rozhovor Neovlivní.cz vás vyvede z omylu. O kyberbezpečnosti ví jako málokdo. Roky se pohybuje na pomezí státní správy a byznysu. Spolupracuje s tajnými službami, zná hackery a přístup státu k oblasti IT. Svoji identitu ze všech těchto důvodů nechce zveřejnit. To byla ostatně podmínka pro rozhovor z tištěného magazínu Neovlivní.cz, jehož ukázku jsme publikovali i na webu.
Výseč rozhovoru nabízíme zde ».

Přejeme úspěšný týden a jdeme pro Vás připravovat další magazín Neovlivní.cz. Cestu, jak jej získat, najdete zde:


Štítky: