Miliony za Čapí hnízdo bude Česko vracet. Hraje se jen o čas

Kauza Čapí hnízdo nezasáhla jen kandidáta na post budoucího premiéra Andreje Babiše, ale významně se dotýká i daňových poplatníků. Poté, co policie dospěla k závěru, že v dotačním projektu byl porušený zákon, podle unijních pravidel bude muset Česká republika padesátimilionovou dotaci vracet. Otázka zní pouze: Kdy.

Úřady právě v těchto týdnech uzavírají dotační období za roky 2007 až 2013, do kterého spadá padesátimilionová unijní injekce pro Babišův luxusní komplex Čapí hnízdo. A úředníci v uzávěrce budou muset neplánovaně vyřešit právě tuto dotaci.

Policejní verdikt, že dotační pravidla byla porušena a v projektu byl spáchaný trestný čin, je totiž automaticky důvodem k tomu, aby Evropská unie požadovala tyto peníze zpět.

Komise zatím s odkazem na nedostatek informací odmítla na dotaz Neovlivní.cz zlom v policejním vyšetřování komentovat. “Nebudeme zatím poskytovat žádné stanovisko,” zní prohlášení DG Regio.

Unie přitom nemusí čekat na pravomocný soudní verdikt. Dokazuje to kauza ROP Severozápad, kdy loni pozastavila výplatu dotací za zhruba tři čtvrtě miliardy u pětadvaceti projektů, které řešila policie, ale pravomocný rozsudek v nich nepadl. Podle unijních pravidel stačí vážné pochybnosti. A ty v případě Čapího hnízda policie potvrdila, když požádala Sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, aby je mohla v souvislosti s dotací obvinit.

Sám Andrej Babiš se k faktu, že za pochybnou dotaci pro jeho Čapí hnízdo mají platit pokutu daňoví poplatníci, dosud nevyjádřil. Problém Čapí hnízdo se už loni pokusil vyřešit dalším ze svých PR tahů –
oznámil, že “i když nic neudělal”, daruje stejnou částku “na charitu”. A dal pokyn, aby 50 milionů korun bylo nasměrováno do nadace Agrofertu.

Dotace na Čapí hnízdo přitom není jediným případem, kdy má za aktivity Babišových manažerů platit stát.

Česká republika se nyní snaží odvrátit více než dvacetimilionovou pokutu, kterou má zaplatit jako sankci za střet zájmů Babišova blízkého spolupracovníka Faltýnka. Komise označila za střet zájmů to, že Faltýnek byl současně v představenstvu  Agrofertu, který čerpá dotace. A zároveň na rozdělování dotací dohlížel jako člen dozorčí rady SZIF.