Slabé místo Lubomíra Z.

Veřejnosti neznámý ostravský podnikatel Petr Kovařík patří mezi klíčové spolupracovníky odcházejícího lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka. Konsolidoval mu Černínský palác i rozhádanou severomoravskou stranickou buňku. Kromě toho ale současně představoval Zaorálkovo slabé místo. A to díky svému byznysu na Ukrajině a kontaktům. Ty ho dostaly do hledáčku tajných služeb.

Před pár lety se Petr Kovařík definitivně vrátil z Ukrajiny zpátky do Čech. Po pěti letech, která tam strávil byznysem s biopalivy. Na Ukrajině podnikal s lidmi napojenými na aparát Viktora Janukovyče, tehdejšího prezidenta podporovaného Ruskem.

Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničí ČR. Foto: Shutterstock

Z Ukrajiny si přivezl i druhou manželku, Ukrajinku. Její otec Rus před odchodem do penze zastával významné postavení v ruských bezpečnostních složkách. Jak potvrdil i sám Kovařík, tchán pracoval roky na vedoucí pozici v ruském kosmickém programu, který vždy stál v popředí zájmu Kremlu.

Byznys s Janukovyčovými lidmi a ruský tchán z vesmírného programu Petra Kovaříka předurčovali k tomu, aby se o něj po návratu začaly zajímat tajné služby. V obdobných případech je monitorování aktivit a kontaktů takových lidí v podstatě automatické.

„Obecně platí, že osoby s takovou minulostí jsou pro zpravodajské služby zajímavou a zájmovou osobou. A to všude ve světě,“ uvedl dlouholetý šéf civilní kontrarozvědky Jiří Růžek.

Petr Kovařík není výjimkou. Podle zjištění Neovlivní.cz se o něj zajímají hned dvě tuzemské zpravodajské složky. Prověřují ho kvůli podezření ze spolupráce s tajnými službami cizího státu. Důkaz o tom se ale dosud neobjevil.

K monitoringu byl přitom ještě jeden důvod. Jmenoval se Lubomír Zaorálek.

Když podnikal, stál Petr Kovařík zcela mimo zajeté struktury českého politického zákulisí. To se změnilo se Zaorálkovým nástupem do čela české diplomacie. Z Kovaříka záhy udělal svého poradce pro Ukrajinu.

Když se pak stal Zaorálek letos po rezignaci Bohuslava Sobotky volebním lídrem, posílila i zákulisní pozice Kovaříka. Patřil k ministrovým nejbližším spolupracovníkům, dokonce se před prázdninami spekulovalo, že by mohl převzít vedení kampaně ČSSD do voleb. Sociální demokraté o něm často mluvili jako o Zaorálkově alter egu. „Petr Kovařík je k Lubošovi absolutně loajální,“ popsal jejich vztah jeden z poslanců ČSSD.

Už jmenování Kovaříka poradcem přitom vzbudilo údiv. „Ministrovu důvěru získal Petr Kovařík, jeho kamarád z dětství a podnikatel, o němž není možné získat žádné informace a ani jeho názory na Ukrajinu nejsou známy – na toto téma se nikdy v minulosti ani v současnosti veřejně nevyjádřil. Despekt patří Zaorálkovi za to, že svoji volbu odmítl jakkoli vysvětlit a mlčí, přestože je pan Kovařík placen z veřejných peněz,“ napsal v srpnu 2014 týdeník Respekt.

Zaorálek dobře věděl, že se mu vyplatí mlčet. Kovaříkova minulost totiž zůstala až do dneška veřejnosti utajena. Stejně jako to, že se o poradce českého ministra zahraničí zajímají tajné služby. Jeho byznys s Janukovyčovými lidmi a existenci tchána z ruského vesmírného programu vypátral až nyní deník Neovlivní.cz.

Lubomír Zaorálek, který po volebním debaklu socialistů musí Černínský palác opustit, nepřipouští, že by pro něj Kovařík představoval jakékoli riziko. „Ne, nikdy jsem ho za žádné riziko pro sebe nepovažoval. Petra Kovaříka znám dlouho – asi sedmnáct let. Znám jeho zájmy i duchovní background.”

Lubomír Zaorálek po jednání vlády. Snímek z května 2016. Foto: Radim Beznoska

V podstatě totožný postoj zaujal i sám Petr Kovařík. Se Zaorálkem svoji minulost probíral, stejně jako řešili možnost, že to může proti politikovi někdo použít. O tom, že by se od něj stáhl, ale podle jeho slov neuvažovali.

„Záleží na úhlu pohledu, co je to slabé místo. Nedělám žádné státní zakázky, neberu dotace ani peníze z ministerstva zahraničí. Něco jiného je, kdyby byl člověk třeba potvrzeným agentem. Ale vnitřně mám svědomí čisté. Kdybych něco skrýval nebo měl něco, o čem bych věděl, že mě za to můžou chytnout. Ale mám rovná záda a čistý štít. Proč bych se tedy stahoval?“ řekl v rozhovoru pro Neovlivní.cz.

Nejen Zaorálkovi političtí oponenti, ale i přímo někteří kolegové ve straně to ale viděli jinak.  V ČSSD se dokonce před volbami mluvilo o tom, že Kovařík může být použitý k diskreditaci jejich lídra.

„Máme informace, že to chce použít proti nám ANO. Zaorálek o jeho minulosti nemá úplně přesné informace a nepřipouští si, že by jej mohlo jejich spojenectví poškodit,“ tvrdil jeden z vlivných hráčů v táboře socialistů.

Útok skrze přítele-poradce nakonec připustil i sám Zaorálek: „Pokládal jsem to za možné, dokonce i pravděpodobné. Dovedl jsem si představit, že v určité fázi politického zápasu může být proti mně použito leccos.”

Nakonec na Zaorálka prostřednictvím Kovaříka nikdo nezaútočil. Možnost diskreditace nebo i jen vhodné využití informací o poradci lídra ČSSD v podstatě padly volebním výsledkem jeho partaje. Zaorálek odchází z Černínského paláce i Strakovy akademie a Kovařík s ním.

Jak se podnikalo na Ukrajině s Janukovyčovými lidmi? Jaká je druhá tvář Petra Kovaříka? Rozhovor s poradcem najdete v tištěném magazínu Neovlivní.cz