Esej Jana Hrušínského: Tady by se žilo tak krásně!

Květen 2018

 

Místo jara se příroda ocitla rovnou v horkém létě a neví, co si o tom má myslet. Doufal jsem, že v květnu nebude o čem psát, a to jsem se pěkně spletl. Stalo se tolik nepatřičných věcí, že z toho jde přírodě i člověku hlava kolem.

Tak třeba ten pan Tvrdík. Bože můj, kdy už ten člověk přestane utrácet cizí peníze? Chápu, že je v tom nepřekonatelný, ale přece jen… Pamatujete na volební kampaň Jiřího Paroubka? Pan Tvrdík byl její vrchní manažer a utratil ČSSD pět set milionů korun! Samozřejmě k ničemu. Při té superdrahé kampani držel Paroubkovi deštník před obličejem, když na něj po celé republice lítala vajíčka, a zdálo se, že s Tvrdíkem je konec. Jo, konec. Povýšil. Stal se nejvyšším šéfem ČSA a výsledek se brzy dostavil. Prosperující firmu srazil na kolena, rozfofroval miliony, které vydělalo předchozí vedení, a šel. To už ale přicházel přítel Zeman a s ním čínské dobrodružství, ze kterého nás všechny bude bolet hlava ještě hodně dlouho. Nejdříve Zeman donutil nejvyšší ústavní činitele podepsat servilní Prohlášení čtyř, ve kterém se Česká republika poníženě omluvila Číně za to, že se ministr kultury setkal s tibetským dalajlamou, a slíbila, že už to ČR nikdy neudělá. Tvrdík zaplavil Prahu čínskými vlajkami, Zeman pozval generálního tajemníka ÚV KSČ (pozor: „Č“ znamená KS Číny), Hrad domluvil s vedením policie, aby pozatýkala a zmlátila české občany, kterým by se to nelíbilo, a kšeft, jaký svět neviděl, mohl začít. Pan Tvrdík si od banky J&T, kterou v roce 1998 založili dva slovenští podnikatelé, půjčil asi 16 miliard, které okamžitě utratil. Nakoupil domy, auta, paláce i fotbalová mužstva a hezky se poměl. Hrad tomu říká „obří čínské investice“. Jenže. Když měl letos v květnu miliardy vrátit, byl zaskočený, že to po něm chtějí. Vždyť čínský poradce českého prezidenta mu slíbil, že to zaplatí! Jenže ten byl mezitím obviněn z hospodářské kriminality a zmizel kdesi v Číně. Naštěstí je známo, že Zeman je gentleman (vlevo dole) a Tvrdíka podrží. Takže o něm ještě uslyšíme. Pokud se ovšem vrátí živý z Číny, kam z pověření Zemana jede už zase po něčem pátrat. Zárukou solidnosti této mise prý je, že ji vede kancléř Mynář.

Člověk by myslel, že už je toho dost. Není. Jenže, co vybrat dřív? Jak Zeman poškodil Českou republiku, když ji na přání Rusů označil za výrobce jedovatého bojového plynu novičok? Sice se ukázalo, že zaměnil číslo látky, respektive vzorku, který s hledaným novičokem neměl nic společného, jenže koho by dnes zajímala pravda? A už jsou tu další. Babiš, SPD, KSČM, Foldyna, Zimola, Faltýnek, Šlechtová s tím pejskem, Soukup s šílenou parodií na televizi, mlátičky, estébáci, nešťastná ČSSD, které Babiš už brzy „D“ z názvu vyškrtne, blbci, co si myslí, že země je placatá…

A pak se řekne, že máj je lásky čas! A on je to zatím takový květen. Milí čtenáři, nezbývá než věřit, že červen bude krásným měsícem, kdy jaro pomalu přejde do léta a my se z něj budeme radovat a žít beze strachu, co se zase stane. Hrozně bych nám to všem přál. I těm bolševikům. Ať mají hezký léto a ať jsou bohatí, že nebudou vědět, jak ty prachy utratit. Hlavně ať už nás konečně přestanou otravovat. Pamatujete se, jak můj táta ve filmu Slavnosti sněženek říkal: Tady by se žilo tak krásně! Jen kdyby tu nebyly ty strašný vosy! Pamatujete? A víte, bolševici, koho myslel těmi vosami? Vás. Tak už to pochopte a zkuste se chovat jako normální lidé. Držím vám palce, abyste to dokázali.

 

Jan Hrušínský pro Neovlivní.cz / 23. května 2018

Autor je principálem Divadla Na Jezerce

Jan Hrušínský má svůj pravidelný sloupek v tištěném magazínu Neovlivní.cz. Pokud předplatné magazínu nemáte, cesta k němu vede tudy:


Štítky: ,