Moje bývalá firma. Premiér navzdory zákonu dál ovládá Agrofert

Předseda vlády Andrej Babiš je dál ovládající osobou společnosti Agrofert. A to navzdory zákonu o střetu zájmů. Údaje o skutečném vlivu Babiše na holding, který politik právě kvůli zákonu zaparkoval do svěřenského fondu, vyplývají ze slovenských veřejných registrů

Moje bývalá firma. Takto premiér a lídr ANO Babiš veřejně označuje holding Agrofert. Snaží se tak dokázat, že s firmou, která je tuzemským rekordmanem v čerpání dotací, už nemá nic společného.

Jak ale upozornila protikorupční organizace Transparency International, opak je pravdou. “Ve slovenském Registru partnerů veřejného sektoru je uveřejněn záznam společnosti Agrofert, a.s., který obsahuje jména pěti ovládajících osob Agrofertu. Čtyři z nich jsou odvolatelní osobou pátou, která je zároveň neodvolatelná. Touto ovládající osobou a jedním z konečných uživatelů výhod je předseda vlády ČR Andrej Babiš,” uvádí TI.

Dokument ze Slovenského registru partnerů veřejného sektoru. AB je v něm uveden jako osoba ovládající Agrofert a jeho beneficient

Babiš je v tomto dokumentu označený nejen jako osoba ovládající, ale také jako beneficient. Tedy osoba, které plynou výnosy z holdingových firem zaparkovaných ve svěřenském fondu. Právě do něj politik vložil Agrofert poté, co začal platit zákon o střetu zájmů.

Zákon přitom politikům výslovně zakazuje vlastnit média či firmy čerpající veřejné dotace či zakázky. A rovněž zakazuje je ovládat.

Jak stojí v zákoně: Ovládá-li kdokoli z veřejných funkcionářů vyjmenovaných v zákoně o střetu zájmů svěřenský fond, který vlastní více jak čtvrtinový podíl ve firmě, jež provozuje média, porušuje tak zákon. Stejně poruší tento zákon osoba, která přímo či nepřímo ovládá firmu, jež se účastní soutěží o veřejné zakázky nebo veřejné zakázky či dotace získává.

Do Agrofertu přitom spadá například mediální dům Mafra, který vydává deníky Mf Dnes a Lidové noviny. Firmy z holdingu navíc čerpají miliardové dotace z národních i evropských fondů.

Pochybnostem o tom, zda vložením majetku do svěřenského fondu politik dostál zákonu o střetu zájmů, se objevily už loni. Teprve slovenské dokumenty ale nyní ukazují, že premiér zákon skutečně porušuje.

Aktualizováno: Na zprávu o slovenských dokumentech reagovala skupina Agrofert svým prohlášením. V něm uvádí, že vše je v pořádku a jde jen o chybnou interpretaci termínů.

“Je o mylnou a nepravdivou interpretaci. Jde o účelové zaměnění dvou právních termínů. Pan Andrej Babiš je ve slovenském registru partnerů veřejného sektoru uveden jako „konečný uživatel výhod“ ve vztahu k slovenským společnostem koncernu Agrofert. Tento pojem není možné zaměňovat s takzvanou ovládající osobou. Pan Babiš není ovládající osobou slovenských společností koncernu Agrofert. Pravidla pro zápis údajů do registru stanovuje zákon č. 315 z roku 2016. Jeden z povinně zapisovaných údajů je „konečný uživatel výhod“. Pan Babiš je konečným uživatelem z toho důvodu, že je zakladatelem svěřenských fondů, v nich jsou vloženy akcie Agrofertu, a zároveň takzvaným beneficientem těchto fondů. Na Slovensku, stejně jako v České republice, je tedy vše v pořádku. Andrej Babiš zde není ovládající osobou.”

Pro přesnost tedy ještě jednou: v dokumentech pro slovenské úřady Agrofert uvádí u Babiše termín “konečný užívateľ výhod”, což podle směrnice proti praní peněz z roku 2015 odpovídá českému pojmu skutečný majitel. A jak připomíná TI: “Je-li Andrej Babiš skutečným majitelem, jak vyplývá z dokumentů uvedených v příslušném slovenském rejstříku, je podle slovenské i české definice skutečného majitele – vyplývající z evropské definice – osobou s rozhodujícím vlivem v těchto svěřenských fondech.”