Šéf protikorupční TI k Smart City: Už do toho sypou, ale občan nevidí nic

Firmy a politici, kteří leckdy ne zcela průhledně prosazují agendu Smart City, se dostali do konfliktů nejen s novináři. Kritiku sklidili i od protikorupční organizace Transparency International. Její šéf David Ondráčka například o pražské verzi Smart Cities loni prohlásil: Čím dražší, tím lepší. Jak to vidí s odstupem roku?

Neo: Vy jste byli jedni z prvních, kdo avizoval, že se chystají velké zakázky, které nejsou pod dostatečně erudovanou kontrolou a někteří politici mají tendence udělat z toho vlastní byznys. V jakém stavu je podle vás agenda Smart City dnes?

Myslím, že tak, jak to bylo původně nadesignované, to jede dál. Ale je pravda, že pomaleji, než jsme všichni asi očekávali. V Praze se přes Operátora ICT začínají realizovat projekty, které jsou ve fázi předpřipravenosti a budou se uvolňovat peníze. Je to sice pod kontrolou rady, institucionálně tam dohled je, ale jak je to v praxi, to teprve uvidíme. Mechanismus zkrátka zůstal. Projekty se začínají chystat a je čas začít přemýšlet, zda jsou ty projekty skutečně smart.

Chytré koše v Praze jako jeden z pilotů Smart City.

Neo: Loni jsme popsali, že agendu Smart City v městech, kde vládne ANO, vzali pod svá křídla právě politici této strany.  A v některých případech šlo o zjevný střet zájmů, kdy partajní kolegové rozhodují o penězích a současně mají kontrolovat jejich využití. Změnilo se to?

To je politická linka celého příběhu. Minimálně v Praze to zůstalo, ty důležité pozice jsou obsazeny. Je zřejmé, že to je agenda, kterou si vzali pod sebe a dál ji hodlají tlačit. A zjevně to není jen v Praze.

Neo: V čem jste spatřovali největší problém v Praze, kde jsou se Smart City nejdál?

Bylo toho víc. Parametry spolupráce s Operátorem ICT zcela určitě nebyly nastavené tak, aby byly pro město výhodné. Kromě toho, že město alokuje peníze na konkrétní projekty, mzdy a další náklady, měla ještě náležet Operátorovi ICT odměna ve výši 6,5 % ze všech uznatelných nákladů. Logicky z toho tedy vyplývá, že Operátor ICT nebude ničím motivován dělat projekty chytré, ale především projekty drahé. Ty mu totiž přinesou největší odměnu.

Neo: Předražená wifi v lanovce na Petřín, nefunkční aplikace, nákladné studie. I to je Smart City po Česku. O čem to svědčí?

Je to zkrátka agenda, která se dá krásně prezentovat. Můžete říkat, které projekty začaly a působí to monstrózně. Ale  v realitě se pak zjistí, že výsledky jsou chabé.  Oni tvrdí: musíme připravit projekty a pak se to bude sypat, Pražané budou jen koukat. Jenže teď, kdy už do toho nějakou dobu sypou, občan nevidí nic. To vidím jako problematické.

Neo: Vy jste ale zastáncem chytrých měst, je to tak?

Jednoznačně. Je to koncept budoucnosti. Jenže před námi leží hlavní otázka, co se za tím v České republice skrývá. Jestli je to prázdný koncept a vyvádění peněz, nebo hluboká reforma měst. V případě Prahy zatím žádný obsah nevidím.

Článek je součástí projektu, který podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.