Další smlouva pro Babišova Pokorného. Tentokrát skrze firmu

V minulém čísle tištěného magazínu Neovlivní.cz jsme zevrubně popsali, jak se s nástupem Andreje Babiše  k moci začalo u státních firem významně dařit advokátní kanceláři právníka, někdejšího svazáka a dnešního mecenáše Pavla Smutného. Nyní se ukazuje, že další peníze od státu získává Smutný ještě skrze konzultační firmu. A to například od státní železnice. České dráhy přitom tají kolik a za co přesně firmě platí.

Pavel Smutný býval předsedou celoškolského výboru SSM celé Karlovy univerzity. V roce 1992 pak založil se svým kolegou z pražských práv Jaromírem Císařem advokátní kancelář. Jako třetího přibrali Zdeňka Češku, normalizačního rektora Karlovy univerzity.

Za poslední dva roky se pak jeho kancelář stala rekordmanem mezi právnickými firmami, které získávají státní zakázky. A to hlavně na těch úřadech, kteréjsou přímo řízené nebo v  gesci politiků z hnutí ANO.Podle údajů dostupných na databázi veřejných smluv Hlídač státu dává advokátní kanceláři Císař, Češka, Smutný z eráru nejvíc vydělat státní společnost SŽDC. Za roky 2017–2018 tato státní firma uzavřela s kanceláří smlouvy za 30 milionů korun, včetně DPH. Popsali jsme zde.

A nejnověji se ukazuje, že další peníze od státu získává Smutný mimo advokátní kancelář skrze svoji firmu SUMMA Consulting. Firmu se základním jměním tři tisíce korun založil  právník Smutný se svými kolegy z kanceláře v roce 2016.

Zdroj: pavel-smutny.cz

Loni v květnu pak firma podle zjištění Neovlivní.cz získala například zakázku od Českých drah. To následně potvrdil i jejích mluvčí Radek Joklík. Státní dráhy nicméně tají, kolik a za co přesně firmě platí.

A v čem přesně je firma SUMMA Consulting železnicím prospěšná? “Předmětem smlouvy je strategicko-komunikační poradenství v souvislosti s prosazováním a ochranou zájmů Českých drah jakožto subjektu působícího v liberalizujícím se tržním prostředí. A to včetně analýzy interních i externích rizik dopadajících na činnost Českých drah a strategického poradenství v oblasti předcházení a řešení rizik,” uvedl Joklík.

Výši odměny pro firmu SUMMA Consulting Joklík odmítl zveřejnit. Tvrdí pouze, že nejde o paušál, ale je variabilní podle odvedené práce.

Na přímý dotaz ohledně informace, že minimálně v jednom měsíci měly dráhy vyplatit firmě čtvrt milionu, pak Joklík uvedl: “Omlouvám se, ale vzhledem k tomu, že jde o informace obchodního charakteru, a také s ohledem na povahu poradenství, tedy strategie, rizika, nebudeme další podrobnosti ke spolupráci sdělovat.”

Všechny redakcí oslovené firmy, které dávají Smutnému vydělat, shodně tvrdí, že zakázky získal ve standardním výběrovým řízením. Odmítají tak verzi, že mu k nim pomohla známost s premiérem, kterou ostatně sám Pavel Smutný podle insiderů rád dává najevo.

Mimochodem právě kvůli jeho zdůrazňované blízkosti s premiérem se mu v politickém zákulisí začalo přezdívat Babišův Pokorný. Premiér Andrej Babiš má totiž hned několik oblíbených terčů. A přední místo na jeho blacklistu zaujímá právník Radek Pokorný. Přítel bývalého předsedy vlády Bohuslava Sobotky a advokát, jenž zanechal stopy v mnoha obchodních případech spojených se státem. A také muž, kterému Andrej Babiš vyčítal, že ke svému byznysu využívá vazby na premiéra Sobotku.

Článek o Pavlu Smutném jsme zveřejnili v minulém vydání tištěného magazínu Neovlivní.cz. Pokud předplatné magazínu nemáte, cesta k němu vede tudy: