Jan Hrušínský: Bože, vrať slovům smysl a lidem rozum

Letní vzestupy a pády

Současná politická garnitura vnáší do veřejného prostoru chuchvalce slov, která nic neznamenají. Všimli jste si? Pošpiní, ublíží nebo obviní, ale nic neprokážou. Poletují bez jediného důkazu chvíli ve větru a nenápadně se zase vytratí. Nemají jiný smysl než ponížit každého, kdo s vládnoucí třídou netáhne za jeden provaz.

Principál Jan Hrušínský. Foto: Divadlo Na Jezerce

Tu něco plácne premiér, tu někdo z jeho ministrů, tu třeba sám prezident. Pamatujete, jak po druhé prezidentské volbě prohlásil na adresu svých kritiků, že jsou jen bezvýznamní chudáci, kteří nikdy v životě nic nedokázali? Nádhera. Tuto pozoruhodnou myšlenku pronesl bezprostředně poté, co byl kritizován několikanásobným mistrem světa a olympijským vítězem Dominikem Haškem. No dobře, můžete namítnout, mistr světa Hašek není jediný, kdo Zemana kritizuje. Jenže to je právě ono. Tohoto Zemana kritizují miliony lidí. Obyčejných lidí, kteří dokázali např. celý život poctivě pracovat. Obyčejní řemeslníci, zemědělci, malí živnostníci nebo podnikatelé, truhláři a ševci, básníci, spisovatelé, prodavačky a švadleny, diplomaté i studenti, vědci i vysokoškolští profesoři, popeláři nebo třeba herci, lékaři či zdravotní sestry – zkrátka kritizují ho lidé. Občané České republiky. A on klidně plivne do větru, že nikdy v životě nic nedokázali. Prezident České republiky.

V srpnovém rozhovoru Jiřího Kubíka s ministryní spravedlnosti zaznělo z úst Marie Benešové mnoho pozoruhodných slov, z nichž každé by vydalo na samostatnou esej. Zastavím se, dovolíte-li, u jedné věty, která patřila k méně nápadným, ale přesto nezapomenutelným. Paní ministryně prohlásila, že nikdy v životě na nikoho nebyl vyvíjen takový tlak jako na Andreje Babiše. Dovedete si to představit? Nikdy na nikoho! Jen tak ta slova hodila do větru a hned pronášela další, kterými nic nechtěla říct. Nikdy nikdo nezažil takový tlak jako chudák její šéf! Všechno se na něj sype. Trestní stíhání, StB, Šmarda, Monika, Hamáček, Kubík s tou reportáží o únosu syna na Krym, dotační hnízdo, Evropa, rozkopané silnice, kolony na D1, no zoufalec! Byl někdy někdo pod větším tlakem než on?

První, kdo mně přišel na mysl, byl Ježíš Kristus, než ho ukřižovali. No dobře, zůstaňme nohama na zemi. Co třeba Milada Horáková? Když na ni křičel prokurátor Urválek, nebo když ji v cele někdejší soudruzi chudáka premiéra mučili a nakonec na dvoře pověsili.

Co František Kriegel! Po sovětské okupaci v srpnu 1968 byl spolu s dalšími československými představiteli státu brutálně unesen do Moskvy, kde byl oddělen od ostatních vedoucích představitelů KSČ. Bylo mu vyhrožováno internací kdesi na Sibiři, dokonce exemplární popravou, a přesto jako jediný člen uneseného československého vedení odmítl tzv. Moskevský protokol podepsat. Delegace se slavně vrátila z Moskvy domů a hned 31. srpna 1968 naši hrdinové Kriegela vyloučili z předsednictva ÚV KSČ. Na podzim 1968 coby řadový poslanec hlasoval statečně a osaměle proti smlouvě o dočasném pobytu sovětských vojsk v ČSSR. „Odmítl jsem podepsat tzv. Moskevský protokol, protože podepsání se dělo v ovzduší vojenského obsazení republiky, bez konzultace s ústavními orgány a v rozporu s cítěním lidu této země. Hlasoval jsem proti ratifikaci smlouvy o dočasném pobytu sovětských vojsk na našem území. Smlouva nebyla podepsána perem, ale hlavněmi děl a samopalů.“

A ona si řekne, že nikdy nikdo nepoznal takový tlak jako estébák v čele české vlády! Bože, vrať slovům smysl a lidem rozum.

 

Pro Neovlivní.cz Jan Hrušínský, principál Divadla Na Jezerce, 21. srpna 2019


Štítky: , ,