Slovenská Gorila odkazuje i na Babišův tajný dar Smeru

Zvukové nahrávky ze spisu Gorila, který pořídila slovenská tajná služba v souvislosti s odposlechy spolumajitele skupiny Penta Jaroslava Haščáka, odkazují i na případ spojený s českým premiérem Andrejem Babišem. Jde o jeho údajné utajené financování Ficovy strany Smer.

Případ jsme popsali už v roce 2015, kdy musel bránit svůj post tehdejší slovenský ministr hospodářství Pavol Pavlis. Pokus opozice o odvolání z funkce sice ustál, během diskuse v bratislavském parlamentu se však otevřelo téma velmi citlivé pro dnešního českého premiéra Andreje Babiše.

Kauzám českého premiéra a dalších politiků se věnujeme v tištěném časopisu Neovlivní.cz

A sice dodnes nevysvětlená aféra o údajném utajovaném financováním Smeru slovenského expremiéra Roberta Fica. Jeden ze členů jeho strany se v rozhovoru s novináři zamotal do otázek, jestli a jak Andrej Babiš finančně podpořil Smer. Rozhovor pořídil slovenský investigativní novinář Marek Vagovič, který na případ nyní upozornil právě v souvislosti s Gorilou.

“Ze zvukové nahrávky Gorila vypadla informace, že Fedor Flašík (spoluzakladatel Smeru a podnikatel pozn. Neo) si měl nechat část peněz, které vložili do Smeru utajení sponzoři strany. Jedním z nich měl být i miliardář a bývalý estébák, dnes český premiér Andrej Babiš,” uvedl včera Marek Vagovič.

Slovenská opozice tehdy tvrdila, že právě Babišův skrytý sponzoring může být vysvětlením, proč ministr Pavlis podpořil – a následně Ficův kabinet v létě 2014 v tichosti schválil – daňovou úlevu ve výši 58 milionů eur pro Babišovu slovenskou chemičku Duslo. Druhá strana tato tvrzení dodnes odmítá.

Andrej Babiš na přímý dotaz Neovlivní.cz informace o jakékoliv utajované finanční injekci pro stranu Roberta Fica striktně popřel. “Nesmysly a lži. Nikdy jsem nikde nikoho nesponzoroval,” reagoval tehdy na existenci nahrávky Andrej Babiš.

A co přesně nahrávka novináře Vagoviče obsahuje? Politik Smeru Ivan Varga na ní s novinářem rozebírá situaci na předsednictvu strany Smer, které na návrh Roberta Fica vyškrtlo ze stranické kandidátky naráz zhruba třináct lidí. Varga na záznamu potvrzuje, že byl přítomen okamžiku, kdy Fico návrh na vyškrtnutí odůvodnil takto: Lídr této vylučované skupinky obdržel od Andreje Babiše peníze určené pro stranu, ale do partajní pokladny je neodevzdal všechny.

“Tak ano, padlo to na předsednictvu, že jsou informace od pana Babiše, že údajně tam byly nějaké takové vztahy…Vím, že se tam Andrej Babiš vzpomínal v souvislosti s tímhle,” zní mimo jiné na nahrávce poslanec Varga.

Smer tehdy – stejně jako Babiš dnes – jakékoli utajované financování rezolutně popřel a případ nakonec vyšuměl do ztracena. Doklady o pravdivosti Vargových výroků se nikdy nenašly. S nově zveřejněnými záznamy z Gorily se případ znovu vrací.