Nejvyšší žalobce finišuje s kauzou Čapí hnízdo

Dotační kauza českého premiéra Andreje Babiše se dostala do finále. Nejvyšší státní zastupitelství chystá verdikt, který buď premiérův kriminální případ znovu otevře. Nebo definitivně posvětí stanovisko žalobce Jaroslava Šarocha, který stíhání Andreje Babiše a jeho rodiny v září zastavil.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman má na vydání stanoviska lhůtu tři měsíce od Šarochova pravomocného rozhodnutí. A lhůta uplyne těsně před vánočními svátky.

Už nyní ale začaly z Brna – sídla nejvyššího státního zastupitelství – unikat informace o tom, že je rozhodnuto. A to v premiérův neprospěch. Pavel Zeman to ale na přímý dotaz Neovlivní.cz popřel. “Zatím není nic, co bych mohl zveřejnit,” odpověděl žalobce Zeman na otázku, zda rozhodl a zvrátil Šarochovo rozhodnutí.

Pavel Zeman je v delikátní situaci. Narozdíl od řadových státních zástupců je jeho pozice mnohem více ohrožená politiky. Je to totiž vláda, kdo rozhoduje o jeho odvolání. A současné vládě předsedá Andrej Babiš, jehož případ má žalobce Zeman nyní na stole.

Oslava na Čapím hnízdě Foto: Z Instagramu Moniky Babišové

Každopádně už před časem se objevila historka, která měla zpochybnit Zemanovu nestrannost. Šlo o jeho zářijovou schůzku s Babišovou důvěrnicí a poslankyní za ANO Helenou Válkovou.  Popsali jsme ji detailně zde.

Poté, co jejich rozhovor v hotelu Aria skončil, začala schůzka z 12. září žít vlastním životem. A to přesto, že se odehrála mezi čtyřma očima. V politickém zákulisí se začaly šířit zprávy, že se Zeman s Válkovou na schůzce v Arii dohodl ohledně Čapího hnízda výměnou za podporu premiéra v otázce zákona o státním zastupitelství a setrvání nejvyššího žalobce ve funkci. Pavel Zeman to tehdy v rozhovoru pro Neovlivní.cz striktně popřel: “Nic takového není pravda. Nic takového na schůzce s doktorkou Válkovou ani nikde jinde nezaznělo.”

Nejvyšší státní zastupitelství každoročně dostane na stůl více než tisícovku kauz, u nichž řeší, co s nimi dál. Naprostou většinu rozhodnutá potvrdí. Podle statistik jich v posledních pěti letech zrušil jen mezi dvaatřicet až padesáti.

Kauzu Čapí hnízdo posuzuje také vrchní státní zastupitelství v Praze v čele s Lenkou Bradáčovou. Ani odtud ale finální verdikt zatím nezazněl.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil premiérovo stíhání v půli září. Jak už jsme detailně rozebrali v říjnovém tištěném magazínu Neovlivní.cz, žalobce v několika bodech zcela pominul některé důkazy. Jeho rozhodnutí jsme porovnali s dokumenty, které jsme v případu za poslední tři roky shromáždili. Z analýzy dokumentů vyplývá, že existují velmi vážné důvody pro zrušení Šarochova verdiktu. Časopis si můžete předplatit zde: