Další potíže exstarosty Mlejnského: policie jde po majetku

Potíže bývalého starosty Prahy 11 Dalibora Mlejnského obviněním z minulého týdne nekončí. Policie se kromě prodejů městských pozemků, kvůli nimž stíhá Mlejnského a sedmadvacet dalších bývalých zastupitelů, zaměřila na osobní majetky exstarosty.

Konkrétně jde o způsob, jakým koupil dům na Chodově. Policie prověřuje podezření, zda nešlo o úplatek.
Deník Neovlivní.cz to zjistil ve spise k případu údajně nevýhodných prodejů pozemků na Praze 11. Detektivové do spisu nově založili takzvaný úřední záznam, jímž vyjmuli část týkající se Mlejnského domu k samostatnému prověřování.

“Dosud zjištěné skutečnosti nasvědčují tomu, že podezřelý Dalibor Mlejnský jako starosta Prahy 11 v průběhu roku 2011 přijal úplatek ve formě neomezeného užívání a příslibu či záruky pozdějšího převodu vlastnictví řadového domu na Chodově v hodnotě zhruba 10 milionů korun,” píše protimafiánský útvar ÚOOZ.

Případ je zatím ve fázi podezření: policie Mlejnského v této souvislosti neobvinila.

mlejnsky

Byl to přitom právě případ domu, v němž někdejší starosta žije, který původně už v roce 2012 přivedl kriminalisty na radnici Prahy 11. Tehdy policie zjistila, že bývalý poslanec ODS, pražský radní a Mlejnského přítel Jiří Janeček chtěl původně koupit dům na Chodově za 11,5 milionu, dokonce podepsal Smlouvu o smlouvě budoucí. Jeho kolegyně složila zálohu milion korun.

Zbytek kupní ceny pak ale podle policie složil advokát Vladimír Zavadil, na účty ji vložil v hotovosti. Zavadil současně pracoval jako advokát pro Prahu 11 v čele se starostou Mlejnským. A společnost Pátá investiční, v jejímž představenstvu Zavadil v roce 2010 zasedl, získala od radnice podezřele levně pozemky.

Právě společnost Pátá investiční nakonec dům na Chodově koupila za 11,5 milionu. Nedlouho poté ale firma vilku prodala za osm milionů korun spolupracovníkovi Zavadila. Přišla tak o 3,5 milionu. Ze společnosti Pátá investiční CZ byly navíc podle policie peníze přeposlány do společnosti Pátá stavební CZ a zní poté na účet společnosti Conrel Marketing, s.r.o. Odtud byly vybrány v hotovosti.

O rok později, v říjnu 2011, se do domu nastěhoval starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský. A v roce 2013 jej za 8,5 milionu koupil.

Mlejnský i Zavadil odmítají, že by jednali nezákonně. “Dům, ve kterém s rodinou bydlím, jsem nekupoval ani od JUDr. Zavadila, ani od Páté investiční. Koupil jsem ho za cenu, která byla potvrzena příslušným finančním úřadem jako cena obvyklá. Cenu jsem zaplatil z prodeje bytu, ve kterém jsme bydleli, a hypotéky,” napsal bývalý starosta Prahy 11.

Fakt, že dům, v němž bydlí, dříve vlastnila firma Pátá investiční, prý nevěděl. Pátá investiční přitom získala od Mlejnského radnice podezřele levně pozemky. “Pakliže je to pravda, pak se jednalo o soukromé aktivity JUDr. Zavadila, se kterými jsem ani já, ani MČ Praha 11 neměli nic společného a nebyli jsme JUDr. Zavadilem o nich informováni,” uvedl Mlejnský.

Jen na okraj, JUDr. Zavadil je ten samý Zavadil, který během prezidentské volby zadal v Blesku inzerát proti Karlovi Schwarzenbergovi. Následně za něj dostal  pokutu od advokátní komory, která jej označila za neetický.