Volte hnutí ANO a dostanete pětistovku

Kandidát hnutí ANO na hejtmana slibuje, že když lidé jeho partaj zvolí v podzimních volbách, zajistí jim příspěvek 500 korun na pobyt v Pardubickém kraji

Už několikrát v minulosti soudy zrušily volby poté, co se ukázalo, že si kandidáti hlasy svých voličů kupovali. Za své.

Kandidát vládního hnutí ANO na hejtmana Martin Kolovratník nyní láká voliče na částku 500 korun, kterou dostanou za to, že svými hlasy pomohu hnutí sestavit krajskou vládu. Pět set korun nebude vyplácet Kolovratník, ani hnutí ANO. Zaplatí se podle Kolovratníkových plánů z veřejných peněz, z rozpočtu kraje. Tyto peníze mají být využity na pobyt lidí v Pardubickém kraji.

Poslanec a kandidát na hejtmana Martin Kolovratník Foto: MK

“Pokud ANO uspěje v podzimních volbách a bude součástí krajské vlády v roce 2021, tento návrh jednoznačně prosadí a bude v příštím roce plošně realizovat. Vše tedy závisí na rozhodnutí voličů 2. a 3. října během krajských voleb,” stojí v tiskové zprávě, kterou poslanec tento týden rozeslal.

Poslanec ve svém návrhu rozhodně nevidí kupčení s hlasy voličů. Celý plán zabalil do teze, že jde o podporu turistického ruchu v Pardubickém kraji, kde současný poslanec kandiduje na hejtmana.

“Musíme vrátit peníze do kraje a nejlépe je začít sami u sebe a doma. Omezení a opatření se dnes zásadně uvolnila – sundali jsme roušky – ale podnikání a ekonomika budou potřebovat mnohem delší čas… Osobně navrhuji a budu prosazovat přímé peníze na podporu cestovního ruchu. Každý občan našeho kraje bude mít možnost využít příspěvek ve výši 500 korun na pobyty a ubytování u nás doma, a to přímo od Pardubického kraje,” uvádí poslanec.

V minulosti přitom byly případy, kdy soudy kvůli podobným aktivitám zpětně volby zrušily. Stalo se to před deseti lety například v Českém Těšíně, kde svědci potvrdili, že za vhození předem vyplněného lístku s hlasy sdružení SOS pro Český Těšín dostali zaplaceno. A to v rozmezí 400 až 700 korun. Hnutí šířilo tehdy městem letáky, na nichž podle svědků stálo: “Peníze, které jiní utrácejí za nákladnou volební kampaň, dáme přímo vám.”

Nebo před šesti lety při volbě vedení Brna-Sever. Soud volby zrušil, poté, co se ukázalo, že jednoho z kandidátu na starostu volili místní Romové proto, že dostali předem doporučení a bezplatný vstup a konzumaci na zábavě. Manipulace proběhly podle soudu ve dvanácti volebních okrscích.

“Kombinace obojího (doporučení volby konkrétního kandidáta určitou autoritou a bezplatná zábava za účast při volbách poskytnutá touto autoritou) vůli o politiku se nezajímajících voličů v daném případě ovlivnila (zkorumpovala) shodným způsobem, jako v případě, že by byla bezplatná účast na zábavě poskytována jen těm voličům, kteří odevzdali hlas konkrétnímu kandidátovi. Takové ovlivnění vůle voliče považuje zdejší soud v souladu s nálezem Ústavního soudu ze dne 18. 1. 2011 za závažný volební delikt principiálně narušující volnou soutěž volebních subjektů garantovanou čl. 5 Ústavy a čl. 21 odst. 4 Listiny základních práv a svobod,” konstatoval tehdy soud.

 

Zdroj náhledové foto: www.martinkolovratnik.cz