Zemanův muž č. 1: Dokud nebude zákon, příjmy nezveřejním

Prezident Miloš Zeman, jehož je klíčovým poradcem, ten zákon prosazoval už v době, kdy seděl v Kramářově vile a řídil vládu. Totiž: zákon o prokázání původu příjmů a majetku. Strana práv občanů, v níž je Martin Nejedlý místopředsedou, si stejný zákon vetkla do volebního programu a na předvolebních mítincích na jeho podporu sbírala podpisy.

Zákon právě včera schválila vláda, nyní jde do sněmovny. A Martin Nejedlý slibuje, že jen co zákon začne platit, zveřejní své příjmy. Do té doby o nich mluvit nehodlá.

“Berte to tak, že bych rád měl své soukromí a nerad bych vystavoval sebe i své děti nějakým spekulacím,” řekl  Nejedlý během rozhovoru pro deník Neovlivní.cz. “Počkejme si na ten zákon. Jakmile bude platit, věřte mi, že budu stát jako první v řadě.”

Nejedlý už roky čelí otázkám ohledně příjmu kvůli pochybnostem, jestli díky svým kontaktům nebyl zvýhodňovaný například v kontraktech se státem. O jeho byznysu je známo jen to, že kromě spolupráce s Lukoilem před lety podnikal v Německu a dovážel auta na ruský trh. V tuzemsku se pak s ním o třicet milionů korun soudí Správa státních hmotných rezerv kvůli dodávkám kerosinu.

Neo: Neřeknete tedy, jaké jsou vaše příjmy?

Je to součást mého daňového přiznání.

Neo: Nemělo by to být tak, že nejen prezident, ale i jeho nejbližší lidé by měli být zcela transparentní?

Žiju z toho, aby uživil čtyřčlennou rodinu, abych se dokázal postarat o svou maminku, sestru, abych myslel na špatné zítřky.

Neo: Novináři by měli mít možnost zkontrolovat, zda jste si během působení po boku prezidenta nevydělal více, než jste schopen doložit. Nemyslíte? 

To nechtějte vědět, v té chvíli byste mi udělal velký problém u mé ženy. Má žena totiž nesleduje výroční zprávy politických stran posílané do Poslanecké sněmovny, kdy se dá velmi transparentně dohledat, jaké příspěvky jsem dal do činnosti po boku Miloše Zemana a naší strany SPOZ. Jestli se mě na tohle všechno ptáte, tak jste asi podplacený mou ženou.

Neo: Počkejte, bez legrace. To jsou klíčové věci, které by měla veřejnost znát.

Vy říkáte, já bych chtěl vědět, zda se neobohacujete díky funkci poradce prezidenta. Na to vám odpovídám, budete velmi mile překvapen, bude tam jenom mínus. Můj volný čas, moje náklady na kancelář a na pohoštění. Pokud se mě ptáte, z čeho žiju, uvádím vám konkrétní oblasti. Ale promiňte, čísla vám nebudu zveřejňovat. Kdo prošel prezidentskou kampaní, ví, že prověrka na přísně tajné od NBÚ je proti tomu skoro směšná. Prezidentská kampaň byla tak vyhrocená, že věřím tomu, že kdyby se v mém pracovním či osobním životě našla jedna jediná Pandořina skříňka, tak ta by byla větší rakví než známe z Bílé velryby, když tehdy čekali na toho Moby-Dicka. To mi věřte, že je fakt.

Neo: SPOZ, jejímž jste byl místopředsedou, žádala v kampani zavedení zákona o prokázání majetku. Kdo nedokáže, že si na něj mohl legálně vydělat, tomu bude zabaven a ještě půjde do vězení. Ale vy ho udělat nechcete.

Ano, prosaďme zákon, ať mi někdo řekne, co mám dodat a já to dodám velmi rád. Že používám řádně zdaněné peníze.