Závodský: Ministři nemají být loajální tupci. Do služeb státu musíme vrátit odborníky

Ondřej Závodský působil ve státní správě čtrnáct let. Vystudovaný právník si může připsat kredit za omezení hazardu v České republice. O státní správě říká: Trpí tím, že vláda vyházela schopné úředníky, proto stát nefunguje.

Neo: Byl jste dlouholetý státní úředník, nakonec jste s jistým znechucením ze státní správy odešel. Proč chcete dál zůstávat ve veřejném životě a kandidujete do Senátu?
Ze své funkce jsem byl odvolán na základě zvláštního rozhodnutí Babišovy vlády. Ve své práci jako je regulace hazardu a reformě státního majetku chci nadále pokračovat. Pokud současná vláda raději řeší problémy svého premiéra a ty, které sama způsobila, musí se najít jiný způsob, jak reformy dotáhnout. Ucházím se proto o hlasy voličů, abych získal mandát k dotažení své práce.


Ondřej Závodský a Chico, jeho vodící pes. Foto: Archiv OZ

Neo: Co jsou největší neduhy státní správy?
Zoufalá nestabilita, nikdy se nedotahují reformy, protože není člověk, jenž by byl u jejich naplánování i realizace. Bez kontinuity se nemůže zvládnout nic než slibování a ožvaňování, proč to či ono není.

Neo: Jak se na její devastaci podepsaly minulé dvě vlády?
Na devastaci se podepsala zejména současná vláda. Osobně se nedomnívám, že je největším problémem rozhazovačná politika nebo chaos. Tím nejdražším bude ztráta stěžejních odborníků, jichž se babišovci zbavili, a kteří by byli schopni problémy řešit. Tito lidé jsou ve střednědobém horizontu nenahraditelní a stát v důsledku jejich absence nezvládne dělat elementární věci. Tvoří se legislativní paskvily, vydávají se rozhodnutí, za něž bude stát platit, a neexistuje jakákoliv smysluplná vize k řešení neduhů státu a společnosti.

Neo: Jak to napravit?
Musí přijít do vlády lidi, kteří se s odešedšími odborníky osobně znají a musí je uprosit, aby se vrátili. I samotní ministři nesmí být jenom loajální tupci, ale osobnosti, schopné naplánovat a dotáhnout reformy.

Neo: Proč by zrovna vás lidé měli zvolit?
Voliči jsou zhnusení politikou, protože se permanentně propadají do deziluze, když vidí, co jejich politici po zvolení dělají. Můj postoj je přesně odlišný. V roce 2014 jsem slíbil, že hazard v České republice zkrotím. Na základě práce mě a mého týmu jsme zredukovali počet heren o 80 %. Já o práci nežvaním na billboardu, ale práci dělám a každý si může zagooglit a dozvědět se o tom, co se mi povedlo.

Neo: Co bude vaším hlavním cílem, pokud byste získal křeslo senátora?
První krok bude zřízení horké linky mezi občany v mém senátním obvodu a mnou. Chci být senátním ombudsmanem, na něhož se může každý obrátit, když nějaký úřad selže, abych mu pomohl. Chci, aby byl stát pomocníkem, pokud tomu tak nebude, budu to rychle řešit. V legislativní činnosti chci dotáhnout to, na co demagogova vláda kašle – registr vyloučených hráčů pro lidi v exekuci a celou řadu protikorupčních nástrojů. Chci svůj mandát vykonávat v úplně novém stylu, otevřeném a v denním styku s občanskými iniciativami. Právě od nich chci čerpat další a další náměty pro svou práci.

Zdroj náhledové foto: Archiv Ondřeje Závodského

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email