Jak vláda sehrála divadlo o lockdownu, který nezavedla

Až večer se ukázalo, že list výjimek, co vše v Česku lidé dál můžou a co zůstává otevřené, je mnohem delší než výčet zákazů.

Téměř úplná likvidace kultury, restaurací, prodejen oděvů a kadeřníků. Vše ostatní zůstává otevřené, byť s omezeními. Tak ve skutečnosti dopadla vládou hlasitě ohlašovaná a ještě dramatičtěji prezentovaná „krizová uzávěra“ kvůli státem nezvládnuté epidemii koronaviru.

Středeční jednání vlády a následná tisková konference posloužili jako zatím nejsilnější důkaz, že český stát ve skutečnosti řídí skupina marketingových poradců z PR týmu Andreje Babiše.

To, co totiž většinu středečního odpoledne vypadalo jako uzavření většiny ekonomiky, se večer opět ukázalo jen jako hra pro média. Většina toho, co dosud fungovalo, totiž ve skutečnosti zůstává dál otevřená.

Média pak až do pozdního odpoledne složitě rekonstruovala, cože vlastně ve skutečnosti vláda rozhodla. Ale to již většina lidí, ovlivněná původní zavádějící informací o „lockdownu“ vzala obchody útokem. Až večer pak mnozí obyvatelé doma zjistili, že většina obchodů a služeb bude fungovat normálně dál.

Proto si Babiš, ale také jeho tichý vládní podporovatel Jan Hamáček, dávají takovou práci, aby o vládních opatřeních mluvili jako o „mimořádně tvrdých“. A aby tento pocit tvrdosti, který je ve skutečnosti jen mediální iluzí ještě posílili, nezapomenou dodat naučené: Moc se vám omlouváme, ale jste neposlušní, tak my musíme být přísní.

Reálně ve středu vláda zavřela obchody s oblečením a obuví, zakázala být na chatě ve více než 2 lidech. A její „železná pěst“ znovu dopadla na již notoricky – a nevysvětlitelně – perzekvované kadeřníky.

Zavřely se i obří hobbymarkety. Ale zahradnictví, železářství a další potřeby pro byt, dům a zahradu mohou prodávat dál. Asi není třeba připomínat, že zejména v okolí velkých měst si například haly zahradnictví velikostí moc nezadají s malým supermarketem.

Může se také: mýt auto v myčce (zjevně je to bezpečnější „vlhkost“, než u kadeřníka), nakupovat pro zvířata, nakupovat kosmetiku, vozit železo do sběru, chodit do sázkových kanceláří, do vnitřních trafik či nakupovat brýle (celý seznam výjimek ZDE)

Nesmíte samozřejmě navštěvovat restaurace, cukrárny či bistra, to však vláda rozhodla již dříve. Zatímco obří nákupní haly mezinárodních potravinářských řetězců v obchodních centrech zůstávají dál a bez omezení otevřeny.

Českou, lokální a regionální gastronomii tak Babišův tým expertů prokazatelně pohřbívá. Stejně jako již zcela rozloženou kulturu a školství, které populistická vláda ANO s ČSSD a komunisty zjevně nepovažuje za důležité pro život společnosti. Dospělým a dětem byl zakázán dokonce i sport venku, i když jde ve všech případech o dobře identifikovatelnou – a tedy i přesně „trasovatelnou“ skupinu.

Ale všechna tato omezení platí již dlouhé týdny, nepřišla včera. Včera přibyly oděvy, kadeřníci a část obřích hobbymarketů.

Středeční vládní divadlo, jako vždy do detailu připravené Babišovými píáristy, proto nijak zásadně neřeší velkou zdravotnickou krizi, ve které se Česko vinou premiérových laických a vesměs chybných rozhodnutí ocitlo.

Lze proto očekávat, že i v dalších dnech bude epidemie v ČR patřit k nejhorším v Evropě a celém vyspělém světe.

A že počty úmrtí na Covid-19 budou i nadále atakovat (či překonávat) stovku denně. A dá se tedy i čekat, že vláda Andreje Babiše brzy uspořádá další divadlo pro dopředu vybrané televizní a rozhlasové štáby, které jako jediné mohou živě navštěvovat tiskové konference kabinetu.

Zdroj náhledové foto: Vlada.cz

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email