Za Vojtěcha vydělali. Do nových tendrů už ani nešli

Jen zlomek firem, které zjara dodávaly předražené ochranné pomůcky, se přihlásilo do řádných soutěží státních hmotných rezerv.

Ministerstvo zdravotnictví zjara pod taktovkou Adama Vojtěcha uzavřelo smlouvy s celkem 87 dodavateli ochranných pomůcek. Jak už jsme popsali, resort nakupoval za podezřele nevýhodných podmínek a násobně dráž než například ministerstvo vnitra.

To, že se u řady firem jednalo o bílé koně, kteří vycítili příležitost lehce jednorázově vydělat, nyní potvrzuje datová analýza Neovlivní.cz. Redakce ji zpracovala na základě dat, které si vyžádala z ministerstva zdravotnictví a státních hmotných rezerv.


Adam Vojtěch pochybení necítí Foto: Facebook Adama Vojtěcha

Z porovnání uchazečů o státní dodávky je totiž zřejmé, že většina zjara úspěšných firem do řádných tendrů ve státních hmotných rezervách, které mají standardně přísné podmínky, teď na podzim a v létě ani nešla.

Z výše zmiňovaných 87 společností, kterým dal vydělat Vojtěch Adam, jich bylo jen dvacet. A jen šest z nich v řádných soutěžích, kterými se stát snažil vybavit před druhou vlnou, uspělo.

Do nových soutěží se například vůbec nepřihlásila firma La Factory, která si v éře Vojtěcha přišla na 627 milionů korun. A právě tato společnost díky podmínkám nastaveným na ministerstvu zdravotnictví dodávala státu až dvakrát dráž než firmy, od nichž se ve stejné době nakupovalo přes ministerstvo vnitra. Adam Vojtěch navíc této firmě poslal peníze ještě před dodáním zboží formou zálohy.

Stejně tak do nových tendrů nešla ani společnost Recea Prague, u níž si Vojtěch objednal respirátory za 310 milionů. Proti jejímu jednateli se přitom vede hned 18 exekučních řízení a trvalé bydliště má navíc hlášeno na úřadě městské části Praha 5. Od této firmy nakonec stát část respirátorů nepřevzal a společnost se o nezaplacené peníze soudí.

A do třetice do soutěže státních rezerv se nepřihlásila ani společnost De Sol Investment, která měla Vojtěchovi dodat také respirátory za zhruba 300 milionů. Z tohoto obchodu ale nakonec sešlo poté, co novináři SeznamZprávy vypátrali, že firma se skrytým vlastníkem sídlí v daňovém ráji Belize a řídí ji bývalý svářeč s jedenácti exekucemi.


ČTĚTE TAKÉ: Vojtěch nakupoval násobně dráž než vnitro


Detailní zpracovaný přehled všech firem, které dříve uspěly a nyní se o to ani nesnažily, najdete ZDE.

Adam Vojtěch ale vždycky trval na tom, že během jarních nákupů nic neporušil. A hájil se tím, že šlo o extrémní situaci.

“Hasili jsme požár. Byl zoufalý nedostatek ochranných pomůcek. A nejen u nás. Všude ve světě. Světový trh s pomůckami dynamický, o nákupech rozhodovaly hodiny, minuty. Zavedení distributoři, na které jsme se obrátili jako na první, nezvládli pomůcky dodat. Museli jsme hledat firmy, které je dodají rychle a kvalitní.” tvrdil.

Jenže zapomněl dodat, že do této situace zemi dostal kvůli své vlastní nečinnosti. Už v lednu se jej opozice ptala, zda je stát dostatečně vybavený na případnou epidemii covid-19. Vojtěch jen opáčil, ať nepanikaří.

 “Prověřoval jsem u dodavatelů roušek, že jich bude dostatek, že se připravuje další dodávka 25 tisíc roušek, a jeden český výrobce jich má v tuto chvíli celkově milion na skladě, takže roušky skutečně budou,” reagoval ve Sněmovně ministr a dodal: “Vytváří se trošku panika.”

Ve skutečnosti v té době žádné zásoby připravené nebyly. To se potvrdilo už během března, kdy se v České republice objevily první potvrzené případy nákazy covid-19. Současně se ukázalo, že stát není schopen zajistit ochranné pomůcky ani do nemocnic a lidé doktorům posílali doma šité roušky. “Ve zdravotnictví chybí v řádech stovek tisíc, možná až milion,” přiznal ministr 14. března k zásobám respirátorů.

Ještě ve stejný den přitom stačil premiér Andrej Babiš veřejně obvinit doktory a zdravotníky, že lžou, když tvrdí, že ochranných pomůcek je nedostatek. “Není pravda, že zdravotníci nemají pomůcky, mají je… Všude respirátory dostali, kdo říká opak, lže.”

Jak premiér, tak Vojtěch tehdy také zamlčeli, že to byli právě oni dva, kdo fakticky nemocnicím znemožnil, aby se na epidemii připravily. Bylo to rozhodnutí ze 6. března, kdy si Ministerstvo zdravotnictví stáhlo dodávky ochranných pomůcek pod sebe. Nemocnice nic nekupovat nemohly, vládní rozhodnutí zničilo trh a ochranné pomůcky zkrátka nebyly.

Právě proto pak vypukly nekoordinované nákupy na ministerstvu zdravotnictví, jejichž detaily vyplouvají napovrch dodnes.

Podezřelé nákupy v éře Adama Vojtěcha jsme popsali jako první už v dubnovém tištěném časopise Neovlivní.cz. Pořiďte si předplatné, ať vám už žádný text neuteče. Předplácejte ZDE:


Text vznikl za přispění Nadačního fondu na podporu nezávislé žurnalistiky.


Zdroj náhledové foto: Facebook Adama Vojtěcha

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email