Šikana a rozklad Brabcovy inspekce

Úřad, který sehrál klíčovou roli v (ne)vyšetřování ekologické havárie na Bečvě postihl odchod dalších uznávaných expertů. Zbyli ti nejloajálnější

Dění v České inspekci životního prostředí nebývá něčím, co by plnilo titulky novin. Možná by mělo.

Instituce, na niž se aktuálně valí kritika za dosud neobjasněné a zjevně zpackané vyšetřování ekologické havárie na Bečvě z loňského září, je už delší dobu v personálním rozkladu. Hnutím ANO dosazený šéf Erik Geuss provedl čistky hned po svém nástupu. A v likvidaci těch, kteří nejsou dostatečně loajální, pokračuje.


Pavla Říhová, druhá zprava, při setkání s princem Williamem Foto: archiv Pavly Říhové

Zmapovali jsme zatím poslední případ hromadného odchodu expertů, kteří na Geusse narazili – a neustáli to. Státní správa tak přišla o odborníky, kteří v zahraničí sklízeli ovace, ale doma něco, co nebezpečně zavání šikanou.

Zatímco novináři sepisují další svědectví, jak Česká inspekce životního prostředí pochybila v kauze Bečva – například když odmítla analyzovat vzorky odebrané bezprostředně po otravě řeky –, pozice jejího šéfa Erika Geusse zůstává pevná. A nic na tom nemění ani fakt, že se kontrolní instituce drolí. Aktuálně přišla o klíčové odborníky, kteří si za dlouhodobou práci při odhalování pašeráků nosorožčích rohů nebo vzácných papoušků vydobyli uznání na mezinárodní úrovni.

Vedoucí oddělení CITES Pavla Říhová a celý její tým se rozhodli odejít, protože už nehodlali snášet opakované útoky, výtky a připomínky od vedení inspekce, která spadá do gesce ministra životního prostředí Richarda Brabce, nositele stranické legitimace hnutí ANO číslo dvě. „Už to dál opravdu nešlo,“ říká Říhová, kterou před pár lety dokonce přijal na audienci britský princ William.

Celý článek o poslušném řediteli inspekce Geussovi a jeho podřízených, kteří se vzepřeli, čtěte v únorovém časopise Neovlivní.cz

Zdroj náhledové foto: archiv Pavly Říhové

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email