Hrad řešil výměnu Mynáře. Zachránil ho covid

Pozici prezidentova kancléře rozkývalo policejní stíhání. Ustál to hlavně kvůli zmatkům s nouzovým stavem

Nepíše se o tom, nemluví se o tom, není problém. Tak si okolí prezidenta podle zjištění Neovlivní.cz vyhodnotilo kauzu kolem hradního kancléře Vratislava Mynáře. Toho minulý týden obvinila policie pro podezření, že získal neoprávněně dotaci na svůj penzion v Osvětimanech.

Redakce Neovlivní.cz informaci o posunu ve vyšetřování zachytila v polovině minulého týdne. V té době už ji řešil i Hrad.

Vratislav Mynář Foto: SPOZ

“Je z toho velké pozdvižení. Řeší se, jestli Mynář zůstane ve funkci nebo ne. Tentokrát to vypadá, že situace je dál neudržitelná,” popsal minulý týden atmosféru na Hradě jeden z prezidentových spolupracovníků.

Informaci o průlomu ve vyšetřování jsme zveřejnili ve čtvrtek ráno. Ve stejné době, kdy si informace o Mynářově obvinění žila během dne svým životem, ale všichni řešili nouzový stav a skutečnost, že premiér Andrej Babiš není schopen pro něj sehnat ve Sněmovně podporu. Komplikovaná situace, kdy šla i opozice z jednoho jednání do druhého, mnoho prostoru na komentování či řešení kancléřovy kauzy nedávala.

Až v podvečer se pak na webových stránkách Hradu objevilo oznámení, že policie skutečně Vratislava Mynáře obvinila. A teprve pak – po celodenním monitoringu situace – mluvčí prezidenta prohlásil, že kancléř ve funkci zůstane.

“Pan prezident ctí presumpci neviny jako základní kámen právního státu a proto pan kancléř nadále zůstane ve své funkci,” uvedl Ovčáček.


ČTĚTE TAKÉ: Policie chystá obvinění kancléře Mynáře


Bývaly přitom doby, kdy stejný Miloš Zeman říkal, že v politice platí presumpce viny. Když byl například v roce 1999 obviněný Ivo Svoboda, ministr financí v jeho vládě, z funkce musel okamžitě odejít.

“Já jsem se vždy řídil zásadou ‚padni, komu padni‘. A jak víte, tak byl jsem ten, kdo odvolal ministra financí Ivoše Svobodu, aniž bych byl subjektivně přesvědčen o jeho vině, protože jsem se řídil zásadou, že v politice platí presumpce viny, na rozdíl od presumpce neviny, která platí všude jinde,” řekl tehdy Zeman.

Vratislav Mynář je obviněný pro podezření, že neoprávněně získal dotaci na penzion v Osvětimanech. Prezidentův kancléř jakékoli provinění striktně odmítá.

“Nenechám se zastrašit a ke své obraně využiji všech možností, které mi český právní systém poskytuje. Proti sdělení obvinění jsem proto okamžitě podal stížnost na postup státního zastupitelství a můj právní zástupce připravuje žalobu na náhradu škody na ROP Střední Morava,” napsal ve svém prohlášení.

Policie se o kancléřovu dotaci zajímá od roku 2019, kdy na její okolnosti upozornila protikorupční organizace Transparency International a pořad Reportéři ČT.

“Na vybudování penzionu v Osvětimanech byly získány hned dvě problematické dotace, jedna v hodnotě 13 milionů a druhá 6 milionů korun. První zmíněnou dotaci obdržel od Ministerstva školství v roce 2007 spolek Chřibák, ve kterém kancléř Mynář působí jako hospodář. Tento spolek vznikl s cílem rozvíjet místní sportovní areál, který rovněž patří Vratislavu Mynářovi,” popsala případ Transparency International, jejíž zástupci proto podali trestní oznámení. A to pro podezření z trestných činů dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Dotace byla určena na ubytovnu pro sportovce, ze které však na konci roku 2008 stála pouze hrubá stavba. “A právě tato hrubá stavba pronájmem přešla na firmu hradního kancléře Clever management s.r.o., která si již chystala podklady pro další dotaci z ROP Střední Morava, aby na místě ubytovny mohla vybudovat penzion s wellness centrem. Clever management s.r.o. nakonec tuto dotaci skutečně v roce 2009 od Regionálního operačního programu obdržela,” dodali ve svém oznámení zástupci protikorupční organizace.

Ministerstvo školství následně před rokem rozhodlo, že má být z celkem třináctimilionové dotace vráceno 975 tisíc korun. Argumentovalo tím, že byla porušena dotační podmínka, kterou byl zákaz pronájmu nemovitosti.

Následně pak Úřad regionální rady ROP Střední Morava dospěl k závěru, že i šestimilionová dotace na wellness penzion v Osvětimanech, provozovaný Vratislavem Mynářem, neměla být poskytnuta.

Zdroj náhledové foto: Strana práv občanů Zemanovci

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email